Honeth siktar på högskoleprov i höst

Publicerad:
Regeringen utser Peter Honeth som nationell samordnare för högskoleprovet. Första uppgiften blir att om möjligt ordna ett begränsat högskoleprov senast i slutet av oktober. Arkivbild. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Regeringen utser Peter Honeth som nationell samordnare för högskoleprovet. Första uppgiften blir att om möjligt ordna ett begränsat högskoleprov senast i slutet av oktober.

– Min bedömning är att det finns möjligheter att genomföra provet i höst, annars hade jag inte tagit uppdraget, säger Peter Honeth.

Högskoleprov – nej, kanske, eventuellt

Honeth har bred erfarenhet om och från universitets- och högskolevärlden. Under åren 2006 till 2014 var han statssekreterare med ansvar för forskning och högre utbildning och har därefter haft en rad uppdrag inom högskolesektorn.

Minska antalet?

Universiteten och högskolorna som anordnar proven har ju sagt att de ser det som för riskfyllt, av smittskyddsskäl, att hålla prov i höst. Hur skiljer sig din bild från deras?

– Detta får jag diskutera med dem, och vi får se om vi kan göra justeringar på till exempel antalet som ska skriva provet. Hittills har diskussionen förts utifrån att väldigt många ska skriva, och det kan bli svårt.

Regeringen öppnar för begränsat högskoleprov

Tidigare i diskussionerna har det sagts att högskoleprovet ska få skrivas av de personer som inte skrivit provet förr – men även då handlar det sannolikt om tiotusentals personer. Peter Honeth ser det nu som tänkbart att diskutera ytterligare begränsningar:

– Jag kan förstås inte säga något definitivt, för det är detta som ska diskuteras. Men det är naturligtvis en möjlighet jag ser, säger han.

Avgick i protest

Turerna kring det eventuella högskoleprovet denna höst har varit många och invecklade. Tidigare i veckan meddelade regeringen att den, med stöd av Liberalerna och Centern, tillsätter en nationell provsamordnare. Denna person, det vill säga Peter Honeth, ska bistå Universitets- och högskolerådet (UHR) i arbetet med att genomföra högskoleprov hösten 2020 och våren 2021.

UHR:s generaldirektör Karin Röding avgår

Beskedet ledde till att UHR:s generaldirektör Karin Röding sade upp sig i protest. Hon menar att regeringen varit senfärdig i planeringen och att samordnaren reducerar hennes mandat som chef för myndigheten.

Peter Honeth, tidigare bland annat statssekreterare i utbildningsdepartementet, blir regeringens nationelle samordnare för högskoleprovet. Arkivbild.
Peter Honeth, tidigare bland annat statssekreterare i utbildningsdepartementet, blir regeringens nationelle samordnare för högskoleprovet. Arkivbild. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

För bara tio dagar sedan var det allmänna intrycket att högskoleprovet skulle få vänta till vårterminen. Rektorerna vid de 21 universitet och högskolor som genomför proven har nämligen varit mycket tydliga med att det vore för vanskligt ur smittsäkerhetssynpunkt att hålla prov redan i höst, och fått stöd av UHR. Men högskoleminister Matilda Ernkrans (S) har satsat mycket kraft och prestige för att provet ändå ska bli av, om än i begränsad skala. Samtidigt har främst Liberalerna och Moderaterna satt hård press på regeringen i frågan.

Ministerns fel

Kristina Axén Olin är Moderaternas talesperson i utbildningsfrågor. Även om hon vill att ett prov ska genomföras i höst så befarar hon att tiden kan vara för knapp.

– Jag kan inte avgöra om det är möjligt före den 25 oktober, säger hon.

Hon upprepar att hon anser att skulden till de många turerna ligger tungt på Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

– Problemet är att Matilda Ernkrans inte har fattat några beslut i tid, säger Axén Olin och talar om brist på ledarskap.

Lars Larsson/TT

Anna Lena Wallström/TT

Artikeltaggar

CoronavirusetKarin RödingMatilda ErnkransSkola och utbildningSverigeUHR

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare