Hoppa till huvudinnehållet

Prognosen: driftsunderskott på 8 miljoner

Publicerad:
Peter Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Torsby.
Peter Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Torsby. Foto: Morgan Bäckvall

Nästa år kan taxorna för vatten och avlopp i Torsby kommun komma att höjas med sex plus fyra procent. Det blir kommunfullmäktige som slutligen fastställer VA-taxorna. Driftsbudgeten pekar mot minus åtta miljoner kronor.

Kommunstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde under måndagen om förslaget från arbetsutskottet om höjningar av VA-taxorna.

Nyinvesteringar i VA-anläggningar i Ransby samt Branäsområdet genererar cirka 1,7 miljoner i utökade kapitalkostnader för VA-kollektivet 2021.

De föreslagna höjningarna är är cirka sex procent för fasta avgifter och cirka fyra procent för de rörliga kostnaderna. Kommunstyrelsen var enig.

Driftsbudget

När det gäller driftsbudgeten för 2020 finns en prognos som pekar på ett underskott, i storleksordningen 8 miljoner.

– Det är en mängd åtgärder på gång, som bidrag och stöd som inte är medräknade. Vi har en förhoppning om att vi ska kunna ligga ungefär där vi är. Det här har inget med själva resultatet att göra, säger Peter Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Torsby.

– Vi har en förklaring att vi klarar budget utifrån det vi har lagt i resultat i vår budget. Det har att göra med att man från statligt håll lovat oss lite mera pengar när det gäller generella statsbidrag, Men vi måste fortsätta att jobba mot att vi hamnar inom det som är budgeterat säger Anna-Lena Carlsson (C), kommunstyrelsens vice ordförande.

Artikeltaggar

Anna-Lena CarlssonNyheterPeter JonssonPolitikTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.