Hoppa till huvudinnehållet

Planerar börja bygga Sundsta torg våren 2021

Publicerad:
Det är vid dagens p-plats i korsningen Ringervägen/Drottning Kristinas väg som Karlstadhus och Prepart planerar att bygga tre nya hus med cirka 135 lägenheter.
Det är vid dagens p-plats i korsningen Ringervägen/Drottning Kristinas väg som Karlstadhus och Prepart planerar att bygga tre nya hus med cirka 135 lägenheter. Foto: Helena Karlsson

Efter många år av diskussioner och förberedelsearbeten närmar det sig byggstart för Sundsta torg-projektet vid Sundstatjärn.

– Vi har sökt bygglov och planen är byggstart våren 2021 för de cirka 135 lägenheterna. Även Hyttan-projektet med lika många bostäder påbörjas nästa år.

Det berättar Janne Gustafsson, vd för Karlstadhus som ska genomföra projektet tillsammans med Prepart.

I maj 2019 meddelade mark- och miljööverdomstolen att de inte beviljade prövningstillstånd för att pröva detaljplanen för Sundsta torg. Det var slutet på en lång process.

Tre bostadsrättsföreningar hade överklagat detaljplanen i flera instanser och tidigare vunnit flera gånger över kommunen som fått bakläxa i strandskydds- och bullerfrågorna.

Hösten 2019 inleddes första delen av Sundsta torg-projektet. Då började bolaget Konstruktören bygga ett nytt sjuvåningshus med 24 hyresrätter i korsningen Rudsvägen/Hagaborgsgatan.

Och om några månader är det alltså meningen att Karlstadhus och Prepart ska dra i gång sitt projekt i korsningen Ringervägen/Drottning Kristinas väg vid Sundstatjärn.

Så här är tanken att de tre nya husen på Sundsta ska se ut. De blir 13, 11 och 8 våningar höga.
Så här är tanken att de tre nya husen på Sundsta ska se ut. De blir 13, 11 och 8 våningar höga. Foto: IIlustration: Mondo arkitekter

– Vi har sökt bygglov och planen är att sätta spaden i marken under våren 2021 för de cirka 135 bostadsrätterna. Byggtiden beräknas till runt 2,5 år.

– De fördelas på tre huskroppar som blir 13, 11 och 8 våningar höga och får ett extremt bra läge väldigt nära såväl vattnet som Karlstads centrum, säger Janne Gustafsson.

Vill har restaurang

Lägenheterna kommer att bestå av ettor, tvåor, treor och fyror på 30 till 120 kvadratmeter och i projektet ingår även ett p-garage med ungefär 130 platser.

– Det blir även fem, sex lokaler i de tre husen på totalt cirka 800 kvadratmeter runt det nya torget som skapas i området. Vi vill gärna få in till exempel restaurang och gym där, säger projektledaren Magnus Andersson.

Magnus Andersson, projektledare på Karlstadhus och bolagets vd Janne Gustafsson visar upp skisser på husen på Sundsta torg respektive Kvarteret Hyttan 18 i Haga.
Magnus Andersson, projektledare på Karlstadhus och bolagets vd Janne Gustafsson visar upp skisser på husen på Sundsta torg respektive Kvarteret Hyttan 18 i Haga. Foto: Christer Wik

I vinter planerar man gå ut på marknaden och börja sälja lägenheterna.

– Intresset har länge varit väldigt stort för dem, säger Janne Gustafsson.

– Vi har lagt ner mycket omsorg på de tre husen som får tegelfasader i lite olika nyanser. Det är viktigt att varje hus får sin egen identitet, säger Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart.

Bostäder intill älven

Karlstadhus har även sökt bygglov för nya bostäder i kvarteret Hyttan 18 längs Klarälven strax öster om Karlstad CCC i Haga.

– Där planerar vi för fyra nya hus som blir elva, nio, sex och fem våningar höga. Dessutom ska vi bygga på ett befintligt femvåningshus med två plan.

– Totalt blir det cirka 135 nya lägenheter, där de som skapas i de fyra nya husen blir bostadsrätter, medan de cirka 40 i det påbyggda huset planeras som hyresrätter, säger Janne Gustafsson.

Här ses de fem bostadshuset i Kvarteret Hyttan 18 från luften.
Här ses de fem bostadshuset i Kvarteret Hyttan 18 från luften. Foto: Mondo arkitekter

Runt 85 p-platser anläggs i ett nytt p-garage och även detta projekt är tänkt börja byggas under våren 2021 och genomföras i fyra etapper.

– Lägenheterna blir mellan 35 och dryga 100 kvadratmeter stora och alla hus får indragen takvåning.

– Även här är läget fantastiskt precis vid älven och med den vackra stenbron bredvid.

Inflyttning på Orrholmen

Karlstadhus har ytterligare ett par aktuella byggprojekt. I slutet av november är det inflyttning i de 45 nya bostadsrätter i det 17-våningshus som man har byggt tillsammans med Prepart på Orrholmen.

– Dessutom planerar vi för byggstart under nästa år för ett nytt flerbostadshus med cirka 40 hyresrätter i hörnet Norra Allén/Norrstrandsgatan på Norrstrand, säger Janne Gustafsson.

Artikeltaggar

Bostad och byggenHagaJanne GustavssonKarlstadhusKarlstads kommunMagnus AnderssonMaria FrykblomOrrholmenPrepartSundstatjärn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.