Hoppa till huvudinnehållet

"Pausplats" i Töcksfors centrum invigd

Publicerad:
Anette Eriksson (C), Lennart Bryntesson (MP) och Daniel Schützer (S) planterade en planta vildvin, som kommer att växa sig stor och ståtlig mot pergolan kommande år.
Anette Eriksson (C), Lennart Bryntesson (MP) och Daniel Schützer (S) planterade en planta vildvin, som kommer att växa sig stor och ståtlig mot pergolan kommande år. Foto: Joachim Lagercrantz

Centrumkioskens glansdagar var sedan länge förbi.

Så den revs och ersattes av en mindre park, som innehåller nåt för alla.

Det är i alla fall tanken.

I lätt duggregn planterade tre kommunpolitiker en vildvinsplanta i den nyanlagda parken. Kommunalrådet Daniel Schützer (S) berättade att hans tid på den posten började med en chock.

– Samhällsbyggnadschefen kom in och berättade att vi hade glömt säga upp kontraktet för kiosken. Han har efteråt berättat hur mina ögon blev kolsvarta. Kiosken var en skamfläck, säger han och skrattar.

Peter Månsson är samhällsbyggnadschef i Årjängs kommun och beskriver parken som en trivsam mötesplats.
Peter Månsson är samhällsbyggnadschef i Årjängs kommun och beskriver parken som en trivsam mötesplats. Foto: Joachim Lagercrantz

En handfull år senare kunde kiosken tas över av kommunen och rekreationsområdet kunde börja ta form. Peter Månsson, samhällsbyggnadschef, säger att parken kan ses som en förlängning av upp uppfräschningen av Kanalparken 2015.

– Det är en trivsam mötesplats. Nu kan man stå här uppe och ha utsikt mot den parken, säger han och slår ut med armen.

– Vi har använt lokala entreprenörer, så det är mycket Töcksfors som har förädlat den här platsen.

Han berättar att fler informationsskyltar ska sättas upp i centrala Töcksfors, bland annat vid stånghammaren som finns mitt emot kiosktomten. I parken ska snart ginnalalönn planteras och där finns redan en kuliss föreställande kiosken som den såg ut förr i tiden. Idén kommer från gatuchef Andreas Winborg och tids nog kommer bilder tagna av Lars Brander att täcka väggarna.

Daniel Schützer (S), Lennart Bryntesson (MP), Anette Eriksson (C), gatuchef Andreas Winborg och samhällsbyggnadschef Peter Månsson i kulissen där barn kan leka kiosk.
Daniel Schützer (S), Lennart Bryntesson (MP), Anette Eriksson (C), gatuchef Andreas Winborg och samhällsbyggnadschef Peter Månsson i kulissen där barn kan leka kiosk. Foto: Joachim Lagercrantz

Vad vill ni göra mer med Töcksfors?

– Vi har den delen kvar, torget. Det ingår i vårt uppdrag, men vad det ska bli där vet vi inte. Men vi vill inte att centrum utarmas, utan alla ska kunna trivas. De som inte vill shoppa ska kunna sitta i centrum och koppla av, äta på någon restaurang och barnen kan röra på benen, säger Peter Månsson.

 • Anette Eriksson (C) vill tillsammans med kollegorna utveckla centrumkärnan.
  Anette Eriksson (C) vill tillsammans med kollegorna utveckla centrumkärnan. Foto: Joachim Lagercrantz
 • "Den här satsningen är liten sett till kronor och ören, men jag hoppas den kommer att ha stor betydelse", sägerDaniel Schützer (S)
  "Den här satsningen är liten sett till kronor och ören, men jag hoppas den kommer att ha stor betydelse", sägerDaniel Schützer (S) Foto: Joachim Lagercrantz
 • Lennart Bryntesson (MP) anser att det är viktigt att både Töcksfors och Årjäng är levande orter.
  Lennart Bryntesson (MP) anser att det är viktigt att både Töcksfors och Årjäng är levande orter. Foto: Joachim Lagercrantz
 • Andreas Winborg är hjärnan bakom kulissen föreställandes den gamla kiosken.
  Andreas Winborg är hjärnan bakom kulissen föreställandes den gamla kiosken. Foto: Joachim Lagercrantz

Daniel Schützer säger att man vill bygga ett samhälle. Med såväl skolor som bostäder och...

– Samlingsplatser, vackra ställen att mötas på.

Kommunstyrelsekollegan, vice ordförande, Anette Eriksson (C) säger:

– Vi vill utveckla centrumkänslan och få till en bra miljö.

– Det är himmelens viktigt att vi har både Årjäng och Töcksfors, och vi har jobbat aktivt för att det ska fortsätta så. Det är en levande ort med mycket mer än gränshandel, säger Lennart Bryntesson, (MP), ledamot i kommunstyrelsen.

Mitt i centrum ligger den gamla Konsumlokalen, tom och övergiven. Alltid tråkigt med tomma lokaler säger Anette Eriksson, men kommunen kan inte göra mycket. Den ägs av Thongruppen.

– Kommunen har ingen förköpsrätt om den skulle komma ut till försäljning, säger Daniel Schützer.

Gunilla Olsson, Irene Johansson, Solveig Sandbäck och Gredhel Högenäs trotsade regnet och tog sig till invigningen.
Gunilla Olsson, Irene Johansson, Solveig Sandbäck och Gredhel Högenäs trotsade regnet och tog sig till invigningen. Foto: Joachim Lagercrantz

En del boende på orten hade samlats i ruskvädret.

– Det har blivit fint. Vi blev glada när de rev den gamla kiosken, det här ser bättre ut för kommunen, säger Solveig Sandbäck, som besökte invigningen med sina väninnor.

– De kunde ha tagit bort parkeringarna, för det saknas det inte i Töcksfors, anser Gredhel Högenäs.

Satsningen har kostat 700000 kronor.

Artikeltaggar

Andreas WinborgAnette ErikssonÅrjängs kommunDaniel SchützerLennart BryntessonNyheterOlav Thon-gruppenPeter MånssonTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.