"Jag är absolut inte ett sexobjekt"

Publicerad:
Ljus, mörk, svensk eller med annan bakgrund. Insändarskribenten är trött på människors fördomar på grund av hens ursprung. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nu har jag fått nog! Vill förmedla till omvärlden hur trött jag är på fördomar och människors nyfikenhet.

– Vart kommer du ifrån?

Detta har blivit en laddad fråga hos mig som jag ofrivilligt lärt mig hata mer och mer. Jag avskyr frågan och jag hatar blickarna som gör att jag känner mig avklädd och naken.

Jag borde vara stolt över mitt ursprung, stolt över Sverige och stolt över mig själv! Men varje gång jag hör frågan får jag en känsla och påminnelse om att jag inte passar in i våra svenska normer.

När jag svarar på frågan, uppväxt och bor i Karlstad, kommer följdfrågan:

– Ja, men vart är du född? Du pratar så bra svenska. Du är vacker och exotisk. Har din uppväxt varit bra?

Hur kan vuxna, framförallt män ens tro att man äger rätten att ställa de här frågorna till mig?

Jag är inte vackrare än någon annan, jag är inte mer exotisk än någon annan och jag är absolut inte ett sexobjekt för någon annan!

Det finns ingen som äger rätten att fråga mig vart jag kommer ifrån. Vem jag är och om min uppväxt har varit bra enbart på grund av mitt utseende!

Jag skulle vilja veta om det finns någon annan som fått den frågan som inte är mörkhyad, vid ett första möte. Förmodligen inte en enda!

Jag berättar gärna om mig själv och mitt ursprung där det är relevant eller om vi lärt känna varandra. Men det är verkligen inte min uppgift att stilla vuxna människors nyfikenhet och begär!

Det är kränkande nedvärderande och smutsigt. Beteendet gör mig otroligt ledsen, sårad men framförallt förbannad!

Så innan du ställer frågan, tänk för f-n till, äger jag rätten att fråga människan jag har framför mig detta? Nej det gör du förmodligen inte!

Visa respekt!

Adopterad

Artikeltaggar

AdoptionInsändareRasismSverige

Läs vidare