Hoppa till huvudinnehållet

Monica Marker avgår - Förslag till ersättare klart

Publicerad:
Monica Marker (M) lämnar inte bara uppdraget som ordförande för kulturnämnden utan också som ledamot i kommunfullmäktige.
Monica Marker (M) lämnar inte bara uppdraget som ordförande för kulturnämnden utan också som ledamot i kommunfullmäktige. Foto: Frida Johansson

Kulturnämndens ordförande Monica Marker (M) lämnar alla sina politiska uppdrag med omedelbar verkan. Orsaken är att det har skurit sig mellan henne och kulturchef Maria Lobell.

Partiets förslag till ny nämndordförande är Tommy Fredriksson.

Monica Marker berättar att upprinnelsen till avhoppet är att kulturchefen innan midsommar initierade ett möte med kommunstyrelsens ordförande Marie Oudin (M) och kommundirektör Martin Willén. Ämnet för dagen var Monica Marker.

– Jag fick höra om detta av Marie och tyckte att det var väldigt konstigt att de hade haft ett möte om mig utan att jag fick vara med, säger Monica Marker.

Vid ett uppföljande möte efter semestern fick hon dock medverka. Vid det mötet deltog även arbetsutskottets ledamöter Marianne Cordes (C) och Helen Einarsson (S).

– Jag ville ha med dem för att de skulle kunna intyga att jag under ett möte med arbetsutskottet hade blivit påhoppad av Maria Lobell, förklarar Monica Marker.

Lämnar alla uppdrag

Efter detta möte beslutade hon sig för att lämna sina politiska uppdrag.

– Efter att jag två gånger i sommar blivit utskälld av kulturchefen, och anklagad för att vara ”otydlig” och ”olämplig”, har kommunledningen valt att reservationslöst anamma hennes utsaga, utan att kräva några som helst konkreta bevis för dessa tillmälen. Då har jag inget annat val, säger hon.

Monica Marker drar en parallell till hur det fungerar i näringslivet:

– När en vd i ett företag inte delar styrelsens åsikter om hur företaget ska drivas och utvecklas, får vd:n avgå. I det här fallet väljer kommunledningen att se till att bli av med styrelseordföranden, det vill säga mig som nämndordförande.

Monica Marker är inne på sin andra mandatperiod som ordförande i kulturnämnden. Hon hade samma post efter valet 2006, men valde att under två perioder i opposition avstå nämndarbetet för att i stället prioritera kommunstyrelsen.

Kulturnämndens ordförande Monica Marker (M) och kulturchef Maria Lobell i samband med en vernissage på konstmuseet.
Kulturnämndens ordförande Monica Marker (M) och kulturchef Maria Lobell i samband med en vernissage på konstmuseet. Foto: Magnus Carlsson

Hon säger att det här inte har varit något lätt beslut att ta. Eftersom hon har arbetat politiskt i ungefär 25 år har politiken varit en viktig del i hennes liv.

– Och jag har aldrig under mina år inom politiken överskridit mina befogenheter. De gånger jag har känt mig osäker har jag kollat läget med kommunjuristen eller med Sveriges kommuner och regioner, SKR. Jag har fått bra hjälp från båda och har därför kunnat känna mig trygg i min roll och i de beslut jag har tagit tillsammans med nämnden, säger Monica Marker.

Känner stöd

Hon upplever också att hon har haft gott stöd av andra tjänstemän i kommunhuset och inte minst av folk som är verksamma i olika kulturföreningar.

– Det gör att jag inte känner mig stukad på något vis, men det finns gränser för vad man kan tåla, avslutar Monica Marker.

Marie Oudin säger i en kommentar att det är naturligt att det uppstår friktion i en verksamhet när man bedriver ett förändringsarbete. Hon beklagar att Monica Marker väljer att lämna sitt uppdrag:

– Från partiets sida är vi tacksamma för de insatser Monica har gjort. Hon brinner verkligen för kulturfrågorna.

Däremot vill hon inte kommentera orsakerna till att Monica Marker lämnar.

– Det får du ta med henne. Vi har inte haft något krav på henne att hon ska avgå, säger Marie Oudin.

Vad händer nu, finns det någon ny kandidat för ordförandeposten i kulturnämnden?

– Ja, det blev klart under onsdagskvällen. Vi kommer att nominera Tommy Fredriksson som ny ordförande, svarar Marie Oudin.

Beslut i frågan kommer att tas på kommande sammanträde med kommunfullmäktige, det vill säga den 24 september.

Förhoppningsvis hinner det även bli klart vem som ersätter Monica Marker i kommunfullmäktige. Där ska länsstyrelsen säga sitt. Den som står i tur enligt valsedeln är Andrea Lundin-Johansson med Björn Nyström därnäst. Det är också de två som är först i tur bland ersättarna till kommunfullmäktige.

Kulturchef Maria Lobell tycker att det är jättetråkigt att det har blivit på det här viset:

– Som jag har uppfattat det har jag och Monica haft olika syn på våra roller och uppdrag. Vi har försökt att komma till rätta med det, men utan att lyckas.

För att tala klarspråk: Har hon lagt sig i verksamheten för mycket?

– Jag vill inte kritisera politiken så, men det har nog varit lite så. Jag trodde att politiken skulle arbeta mer strategiskt och inte peta i detaljer, svarar Maria Lobell.

Hon konstaterar att det är två starka viljor som har krockat och att de båda har haft skilda förväntningar på sina olika roller.

Artikeltaggar

KristinehamnKulturnämndenMaria LobellMonica MarkerNöje/KulturPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.