Hoppa till huvudinnehållet

Miljardstöd utlovas till krisande kultursektor

Publicerad:
Biträdande finansminister Per Bolund samt kulturminister Amanda Lind, vid en en pressträff på onsdagen för att presentera budgetsatsningar på kultur.
Biträdande finansminister Per Bolund samt kulturminister Amanda Lind, vid en en pressträff på onsdagen för att presentera budgetsatsningar på kultur. Foto: Claudio Bresciani/TT

1,5 miljarder i krisstöd är på väg till det svenska kulturlivet, lovade kulturminister Amanda Lind och biträdande finansminister Per Bolund vid en pressträff på onsdagen.

I paketet finns mer pengar till det regionala kulturlivet och även utökade satsningar på bibliotek och Skapande skola.

– Det här är med stor marginal den största kulturbudgeten som någonsin presenterats. Det är ett vägval och en prioritering av regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet, sa Per Bolund vid pressträffen i regeringskansliet.

Beskedet från de båda ministrarna var att kultursektorn ska få 1,5 miljarder kronor extra i krisstöd redan i år, i ändringsbudgeten. Samtidigt gavs löften om ytterligare stöd. 1 miljard kronor avsätts för 2021 för omställning och återstart av kulturaktiviteter i hela landet.

Totalt handlar det om tillskott på 3,4 miljarder, för att kultursektorn ska klara de kommande åren.

Till regionerna

I paketet finns stöd till de statliga museerna, men också till regional kulturverksamhet, som ska fördelas enligt kultursamverkansmodellen. Stöd via den modellen stärks med 300 miljoner kronor under 2021 och med 150 miljoner kronor åren därefter.

Stödet till kommunala musikskolor fördubblas, från 100 till 200 miljoner årligen de tre kommande åren.

Det utlovades också fortsatt och utökad satsning på Skapande skola och Stärkta bibliotek.

Dessutom ska staten skjuta till mer pengar för inköp av konst för att stötta svenska konstnärer.

– Innehållet i den konst som nu beställs kommer som alltid att bestämmas inom ramen för de institutioner som har ansvaret. Armen i det armslånga avståndet är precis lika lång oavsett om det är coronakris eller inte, säger kulturminister Amanda Lind.

Lättnad

Jonas Hellberg, ordförande för Länsmuseernas samarbetsråd, är lättad över beskedet.

– Vi välkomnar förstås det här. Det visar att kulturministern har lyssnat på den regionala kulturen, länsmuseerna, länsmusiken och länsteatrarna. Det här är ett viktigt besked, ett välkommet besked och det enda rätta staten kan göra. Allt annat hade varit ett svek mot den regionala kulturen, säger Jonas Hellberg.

Även Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker, är positiv:

– Det är viktiga och helt avgörande satsningar. Kultursektorn är i en kris på riktigt. Det handlar om att klara alla tappade intäkter under hösten, men också om hur uppstarten ska se ut när allt väl går i gång, säger han.

Torgny Sandgren, generalsekreterare i Kulturskolerådet, välkomnar fördubblingen av det statliga bidraget till kulturskolan.

– Det är tufft ute i landet och många kommuner kämpar med sin ekonomi just nu. Vi är väldigt glada för att det kommer ett extrastöd på det här sättet. Sedan måste jag sätta mig in i detaljerna för att kunna säga om det är ett vettigt förslag i övrigt. Om det här räcker kan jag inte svara på, men det här kan nog i alla fall vara ett bra stöd för kommuner som är utsatta.

Kultur i kris välkomnar stödpaketet: "Känns oerhört skönt"

Artikeltaggar

Amanda LindCenterpartietCoronavirusetEkonomiLiberalernaMiljöpartietNöje/KulturPer BolundPolitikRegeringenStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.