Hög tid att satsa på utbildningar som leder till jobb

Debatt | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Tre av fem av Byggföretagens medlemmar tackar nej till uppdrag på grund av kompetensbrist, skriver Carin Hansdotter och Jan Malmberg.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kommande stora samhällskritiska investeringar genererar många arbetstillfällen, men kompetensbristen begränsar byggföretagens möjlighet att utföra uppdragen, skriver Carin Hansdotter och Jan Malmberg.

Som en konsekvens av coronakrisen står Värmland inför en tuff höst med växande arbetslöshet. Många kommer att varslas och förlora sina jobb. Som åtgärd måste kommunerna nu satsa på korta utbildningar inom branscher, som likt bygg- och anläggningsbranschen, leder till jobb.

Tre av fem av Byggföretagens medlemmar tackar nej till uppdrag på grund av kompetensbrist. Samtidigt erbjuds kommunerna statliga medel för att snabbt utbilda yrkesarbetare som murare, plattsättare och anläggare. Nu behöver våra värmländska kommuner agera.

För att snabbt kunna skola om arbetstagare har regeringen infört extra statsbidrag som till 100 procent ska finansiera alla kommunala platser inom regionalt yrkesvux – gymnasium för vuxna – under 2020. Därför är det nu hög tid att våra kommunpolitiker tar vara på denna möjlighet och satsar på vuxenutbildningar inom vår bransch som leder till jobb. Låt Byggföretagen vara en del av lösningen!

Kommande stora samhällskritiska investeringar genererar många arbetstillfällen, men kompetensbristen begränsar byggföretagens möjlighet att utföra uppdragen. En ny undersökning visar att 79 procent av Byggföretagens medlemmar tycker att det är svårt att rekrytera och tre av fem medlemsföretag måste tacka nej till uppdrag på grund av kompetensbrist. Samtidigt saknas det utbildningar till våra efterfrågade yrken.

Vi på bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen står redo att samarbeta med kommunerna. Vi har jobben och kommunpolitikerna makten att tillsätta utbildningar som leder dit. Låt oss ta vara på denna chans och skapa möjligheter till jobb och en ljusare framtid för Värmland.

Vi önskar att kommunerna i Värmland:

• Tar vara på det statliga stödet som staten erbjuder under 2020 – för att finansiera alla yrkesvuxutbildningar till 100 procent.

• Låter arbetsmarknadens efterfrågan styra vilka yrkesutbildningar kommunen satsar på.

• Samarbetar med oss som har direkt insyn i bygg- och anläggningsbranschen, där framtidsjobben finns.

Carin Hansdotter

Bransch- och föreningsansvarig, Byggföretagen Värmland och Örebro län

Jan Malmberg

Ansvarig kompetensförsörjning och attraktion, Byggföretagen region Mellan

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.