Ett begynnande krig?

Krönikor | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Per Kristensson, professor och föreståndare för Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet.
Håll i och håll ut, då minskar risken för virusspridning. Men håller verkligen alla ut?

Vissa grupper har verkligen kämpat under denna period. Jag tänker främst på de äldre, som varit mycket noggranna med att följa utvecklingen, tagit till sig av restriktioner och råd, och också ofta offrat sig genom självvald isolering.

Men hur är det med den yngre generationen? På badstränder, nattklubbar och privata fester umgås unga livligt och det är vare sig avstånd eller tankar om risker för eventuell smittspridning som kännetecknar sammankomsterna.

Jag generaliserar naturligtvis en del men statistiken indikerar ändå att jag har rätt. På sätt och vis är det kanske inte så konstigt. Statistiken visar ju också att viruset riskerar få allvarliga konsekvenser för äldre medan yngre ofta knappt får en förnimbar förkylning. Det finns en avsevärd klyfta mellan hur generationer upplever och hanterar Corona-viruset.

Att det finns skillnader mellan yngre och äldre är även tydligt i andra frågor. Ta klimatfrågan, den drivs idag symboliskt nog av 17-åriga Greta. På andra sidan finns, enligt en avhandling från Uppsala universitet, klimatförnekarna där äldre är en överrepresenterad grupp.

När det gäller användningen av ny teknik är skillnaden mellan generationer som allra störst. Medan den äldre generationen nyss upptäckt Facebook så använder den yngre endast Zuckerbergs app för inloggning och huserar istället på TikTok, Snapchat och Tinder.

På just sociala media används också ett begrepp som kastar ljus på den klyfta som blossat upp mellan unga och äldre, nämligen ”boomer”. Uttrycket används pejorativt för att symbolisera hur hopplöst passé den äldre generationen är. Enligt DNs Hugo Ewald är tecken på att man är en boomer att man ”tackar för insläpp” i en grupp eller att man lägger ut tio bilder i svartvitt utan kommentar. ”Ok boomer”, svarar den yngre generationen kaxigt, ny teknik är deras hemmaplan.

Går vi tillbaka bara lite i tiden så var yngres respekt för äldre en självklarhet. Idag har vi istället ett begynnande krig. För att corona ska minska i spridning behöver de yngre börja bete sig som de äldre och för klimatkrisen gäller tvärsom. Frågan är, håller du med mig, eller tänker du ”ok, boomer”…?

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.