Hoppa till huvudinnehållet

Besöksnäringen kämpar för sin överlevnad i Värmland

Publicerad:
Värmland har varit starka på internationella gäster och är extra sårbart för de företag som tappat en stor del av sin målgrupp och inkomst, skriver Marléne Lund Kopparklint med flera.
Värmland har varit starka på internationella gäster och är extra sårbart för de företag som tappat en stor del av sin målgrupp och inkomst, skriver Marléne Lund Kopparklint med flera. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Uteblivna evenemang och möten innebär färre hotellnätter och resor, färre besök inom handel och restaurang och på så vis hamnar hela samhället i en negativ spiral, skriver Marléne Lund Kopparklint med flera.

Viktiga frågor har nu ställts till både finansminister Magdalena Andersson (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) kring Värmlands överlevnad gällande besöksnäringen. Många företag har befunnit sig i kris sedan pandemin bröt ut, permitteringar och varsel har duggat tätt över hela landet. Besöksnäringens organisation Visita visar siffror där en bra bit över hälften av alla anställda i branschen är varslade/permitterade. Detta motsvarar närmare 80 000 personer på riksnivå, av dessa är cirka 18 700 arbetstagare varslade om arbetsbrist. Drygt 60 000 anställda omfattas av korttidsarbete.

Regeringen måste nu vidta åtgärder för att rädda besöksnäringen. Man måste svara på hur man ser på:

• Förlängning av omställningsstöd till företag

• Korttidspermitteringar upp till 80 procent när den perioden är avslutad

• Om man kommer fortsätta reducering av arbetsgivaravgifter framgent

Till det behöver regeringen också se över nya stödformer som riktas till fåmansföretag.

Värmland har varit starka på internationella gäster och är extra sårbart för de företag som tappat en stor del av sin målgrupp och inkomst. Våra hotell, evenemangsarrangörer, konferensanläggningar och researrangörer har haft det tufft denna kristid och det är inte över än. Hösten närmar sig och pandemin kvarstår. Det är ett oerhört tufft läge. 2019 hade Värmland totalt 1 120 600 övernattande gäster (källa: SCB) varav ungefär 50 procent (526 879) var utländska besökare och av dem är de norska besökarna flest med 257 392 nätter.

Så skriver du en debattartikel

Besöksnäringen är en av de värst drabbade branscherna. Ett tydligt exempel är Karlstad CCC som har varit tvungna att skjuta upp eller ställa in inbokade konserter och stora möten. Andra exempel är Ekman Event AB och Nordictoilet AB som är verksamma i bl a Kristinehamn och Eda Årjäng – där exempelvis uthyrning av toaletter har sjunkit från 3,8 miljoner till 70 000 i år p g a uteblivna evenemang. Torsbyföretaget Vildmark i Värmland har minskat sina intäkter från 9 miljoner till 4 miljoner. Exempel på mindre företag som är viktiga bärare av vårt värmländska varumärke är Naturbyn i Säffle, Big Hill Lodge Filipstad, Happie Camp i Hagfors och Karlstad, Arvika kanotcenter m fl. Många av dessa företag har helt fått ställa om mot en inhemsk marknad, vilket inneburit stora omställningskostnader.

Pandemin drabbar konferens- och evenemangsanläggningar hårt, men även andra delar. Uteblivna evenemang och möten innebär färre hotellnätter och resor, färre besök inom handel och restaurang och på så vis hamnar hela samhället i en negativ spiral.

Ett annat tydligt exempel är Norges hårda gränsrestriktioner. Vanligtvis är Värmland fyllt av våra uppskattade norrmän som kommer hit för att campa och ha semester. Även gränshandeln har lidit kraftigt. Fram och tillbaks har gränsrestriktionerna från Norge, varit hårda. Det återstår att se hur många gånger vi kommer få uppleva det. Hela kommuner som Eda, Torsby och Årjäng, har blivit oerhört drabbade av det och här behövs investeringsstöd omgående.

Det här är en mycket viktig fråga för Värmland och tiden står inte still. Samtliga kommuner där vi är verksamma och där besöksnäringen är extra viktig, är nu hårt drabbat. Det är dags för regeringen och dess stödpartier att agera.

Moderata riksdagsledamöter tillsammans med kommunpolitiker:

Marléne Lund Kopparklint

Riksdagsledamot

Pål Jonson

Riksdagsledamot

Alexander Torin

Karlstad

Marie Oudin

Kristinehamn

Hanna Andersson

Eda

Henrik Frykberger

Sunne

Börje Liviken

Årjäng

Lillemor Wass-Ronge

Torsby

Christer Olsson

Filipstad

Roger Brodin

Hagfors

Kristina Bengstsson Nilsson

Arvika

Artikeltaggar

Alexander TorinBesöksnäringBörje LivikenChrister OlssonCoronavirusetDebattGränshandelHappie CampHenrik FrykbergerIbrahim BaylanKarlstad CCCLillemor Wass-RongeMagdalena AnderssonMarie OudinMarléne Lund KopparklintModeraternaNaturbynNorgePål JonsonRoger BrodinSCBVärmlands länVisita