Hoppa till huvudinnehållet

Nya Östmarkskorset: Unik räddning av nattvioler

Publicerad:
Miljö- och hälsoskyddsinspektören Maria Hedin, miljö- och byggchefen Malin Jonsson, med personal från bland annat parkförvaltningen.
Miljö- och hälsoskyddsinspektören Maria Hedin, miljö- och byggchefen Malin Jonsson, med personal från bland annat parkförvaltningen. Foto: Morgan Bäckvall

Hur räddar man 550 fridlysta blommor av arten nattviol? Jo, man gräver upp hela markavsnitt med grävmaskin och flyttar hela "torvor" med blommor till en annan plats. Det är precis det som pågår strax söder om Östmarkskorset i Torsby. Arbetena är ett led i exploatering av ett helt nytt handelsområde och vägombyggnad.

När det olycksdrabbade Östmarkskorset ska byggas om kommer det att bli två förskjutna trevägskorsningar. Bygget ska komma igång nästa år.

En ny vägsträckning kommer att gå från Östmarksvägen, passera norr om Mekonomen och ansluta E16/E45 intill Dollarstore.

Först i Värmland med bländningsskydd?

Där och lite norrut är en stor kulle belägen som det finns utvidgade planer för.

Dessutom finns närmare 600 plantor av arten Nattviol och i måndags påbörjades grävarbeten då blommorna ska flyttas.

Nattviolen blommar före midsommar. Bilden är tagen innan den slagit ut.
Nattviolen blommar före midsommar. Bilden är tagen innan den slagit ut. Foto: Malin Jonsson

– Det är lite känsligt, för det är en fridlyst art som vi behöver flytta. Vi har gjort en plan som vi har fått godkänd av länsstyrelsen efter att de har gett dispens. Vi har sett ut två fastigheter så att vi ska kunna flytta dem. I grunden är det här för att Trafikverket ska dra in den nya vägen här, säger Malin Jonsson, miljö- och byggchef i Torsby kommun.

– I samband med det så exploaterar vi resten av marken. Och då visade det sig att det finns massvis av sådana här blommor och har vi varit tvungna att flytta dem. Vi har dispens att flytta 550 stycken.

Några dagar kommer flytten av nattviolen att ta.
Några dagar kommer flytten av nattviolen att ta. Foto: Morgan Bäckvall

Säger Malin Jonsson som menar att man gjort allt som är möjligt för att hitta så bra platser för nattviolerna som möjligt, så att de kommer att kunna överleva och reproducera sig.

Det som nu händer är att man ska ge instruktioner till parkavdelningen om hur arbetet ska gå till.

Hela kullen öster om E16/E45 ska bort och ge plats för ett nytt handelsområde.
Hela kullen öster om E16/E45 ska bort och ge plats för ett nytt handelsområde. Foto: Morgan Bäckvall

– Det är inte bara att gräva upp och sedan låta blommorna stå. De måste bli omhändertagna direkt och komma ned i jorden. Det är lite projektmässigt, säger Malin Jonsson.

När det gäller själva kullen så planeras där för ett framtida handelsområde öster om E16/E45. Något som kommer att kräva en hel del personal och maskiner.

– Hela kullen ska ju bort. Det viktiga här är att Trafikverket ska kunna dra in väg för trafiksäkerhetshöjande åtgärder. Så vi passar på för att få in mer handel i Torsby, förklarar Malin Jonsson.

Kullen, ungefär mitt i bild, ska bort. Men först ska 550 nattvioler flyttas till annan plats. Ett unikt projekt, enligt Trafikverket. GRAFIK: TRAFIKVERKET
Kullen, ungefär mitt i bild, ska bort. Men först ska 550 nattvioler flyttas till annan plats. Ett unikt projekt, enligt Trafikverket. GRAFIK: TRAFIKVERKET

Ganska unikt

– Vi har några nattvioler på vår del och kommunen har ännu flera på sin del. Vår del är närmast mot Mekonomen, på den södra delen. Kommunen har gjort ett jättejobb och vi hakar på. Jag tror att det är ganska unikt att göra på det här viset. Jag tror man sparar pengar genom att få blommorna att överleva på det här sättet, säger Jonas Brandt, projektledare på Trafikverket.

Projektet med Östmarkskorset ligger i den fasen att Trafikverket man nu ska upphandla produktion. Målet är fortsättningsvis att projektet ska kunna inledas nästa år.

Artikeltaggar

KajshedenLänsstyrelsenMiljö- och byggnadsnämndenNyheterTorsbyTorsby kommunTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.