Hoppa till huvudinnehållet

13-åring bra så in i Norden

Publicerad:
Alex Gustafsson jublar över totalsegern i juniorklassen i crosskart i RallyX Nordic.
Alex Gustafsson jublar över totalsegern i juniorklassen i crosskart i RallyX Nordic. Foto: RallyX Nordic

Det blev flera pallplatser för Värmland när RallyX Nordic avgjordes med dubbeltävling på Nysumbanan i Danmark.

En förare nådde ända fram till sammanlagd mästartitel – Alex Gustafsson i juniorernas crosskart.

Det var första säsongen juniorklassen ingick i RallyX Nordic och det var tight i toppen.

13-årige Alex Gustafsson från Gunnarskog och tävlande för Westom och JC Raceteknik blev femma på lördagen och tvåa på söndagen och det räckte för att precis hålla undan för slutliga tvåan Erik Andersson, Karlstad, och trean Rasmus Persson, Munkfors, som vann varsin dag.

Andersson och Persson var tre respektive fem poäng från guldet. Lukas Andersson, Westom, blev femma.

Hård fight i crosskart.
Hård fight i crosskart. Foto: RallyX Nordic

– Det här känns obeskrivligt, jag har nog inte förstått det än. När jag insåg att jag vunnit… Det var så många känslor samtidigt med skrik, glädjetårar och kramar. Att bli den första mästerskapsvinnaren någonsin i RallyX Nordics crosscar junior känns helt magiskt, säger Alex Gustafsson i ett pressmeddelande.

Österberg tvåa

I stora crosskartklassen ledde Isak Reiersen, Östmark, inför finalhelgen, men missade final båda dagarna och slutade trea.

Jimmie Österberg körde upp sig till andra plats.
Jimmie Österberg körde upp sig till andra plats. Foto: Privat

Den som dominerade i Nysum var Jimmie Österberg, Westom. Andraplats och seger förde upp honom från sjunde till andra plats sammanlagt, 18 poäng efter mästaren Max Rundberg, Haninge, och en poäng före Reiersen. Isac Egonsson, Finnskoga, blev fyra.

– Att avsluta säsongen med att klättra fem placeringar i totalen känns obeskrivligt, säger Österberg i ett pressmeddelande.

Öberg i final

I rallycrossens tungviktsklass supercar ledde Johan Kristoffersson, men fokuserar på VM och avstod från start. Trots bara tre av fem körda tävlingar slutade han trea och passerades blott av Oliver Eriksson, Nynäshamn, och jamaicanen Fraser McConnell.

Bäst av Värmlandsförarna i Nysum lyckades Dan Öberg, Westom i Arvika. Han nådde final på söndagen och åkte i mål som femma. På lördagen blev det tiondeplats. Han slutade tolva i mästerskapet.

Varken Per Eklund, Lars Andersson eller Daniel Thorén tog sig till final.

Olofsson tog brons

I supercar lites hade både Simon Olofsson, Westom, och Linus Östlund, Finnskoga, bra chans på titeln, men nådde inte ända fram. De fick nöja sig med tredje (Olofsson) respektive fjärde (Östlund) plats på 101 och 98 poäng.

Simon Olofsson slutade trea sammanlagt.
Simon Olofsson slutade trea sammanlagt. Foto: RallyX Nordic

– Det får man vara nöjd med. Det är bättre än vad jag hade förväntat mig innan säsongen, säger Olofsson till Arvika Nyheter.

Ettan Henrik Krogstad, Norge, landade på 125 och tvåan Jesse Kallio, Finland, 114.

Olofsson hade motigt både lördag och söndag.

– Den grejen som blev i finalen förstörde poängsamlingen.

Det lovade visserligen riktigt gott när han vann både kval och semifinal på lördagen och ledde finalen, men då blev han påkörd och kom sist.

– Den bakom mig tog en lucka som gjorde att vi båda tappade tid. Jag var lite irriterad då faktiskt.

Under söndagen tog det slut redan i semifinalen.

– Jag pushade jag lite för hårt bakom Kallio på andra varvet och då fick jag svartflagg.

Linus Östlunds titelmöjligheter gick till spillo i en krasch i söndagens andra kvalomgång vilket ledde till missad final. Han kom fyra dagen innan.

Jimmie Walfridson tog sig till final båda dagarna.
Jimmie Walfridson tog sig till final båda dagarna. Foto: Jan Kaare Rafoss

Jimmie Walfridson från Torsby lyckades ta sig till final båda dagarna vilket resulterade i en femte- och fjärdeplats och femteplats i sammandraget.

Artikeltaggar

Alex GustafssonErik AnderssonIsak ReiersenJimmie ÖsterbergJimmie WalfridsonLinus ÖstlundLukas AnderssonMotorsportRallyXRasmus PerssonSimon Olofsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.