Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk skådis om huvudrollen i storsatsningen: "Det blir stentufft"

Publicerad:
Lisa Carlehed fasar för vissa av scenerna som väntar.
Lisa Carlehed fasar för vissa av scenerna som väntar. Foto: Johan Bergmark

I dag inleds inspelningarna av SF:s storsatsning "Utvandrarna".

Lisa Carlehed från Karlstad gör huvudrollen som Kristina och vid sin sida har hon Gustaf Skarsgård i rollen som Karl Oskar.

NWT når de båda skådespelarna som står inför en intensiv inspelningsperiod.

Som NWT tidigare berättat axlar Lisa Carlehed huvudrollen i nyfilmatiseringen av Vilhelm Mobergs "Utvandrarna". I den tidigare filmatiseringen från 1971 i regi av Jan Troell gjordes rollerna av Max von Sydow och Liv Ullman.

– Jag hoppas att Kristina blir en varm och kärleksfull karaktär i min tappning, börjar Lisa Carlehed.

Hon beskriver en vacker utsikt över Västkustens Gullmarsfjorden, filminspelningarna ska ske i trakterna runt Munkedal och Alingsås under sju intensiva veckor. I december fortsätter arbetet i Rumänien.

– Kristina är också en väldigt stark person, hon står vid sina åsikter och tankar. Hon drivs av att göra det rätta. Mitt fokus kommer att ligga på Kristinas oerhörda kärlek till Karl Oskar, till sina barn och föräldrar.

Det är med blandade känslor som Lisa Carlehed ger sig i kast med den första inspelningsdagen.

– Under de senaste veckorna har jag känt stor nervositet och oro. Har jag förberett mig nog? Det är tusen och åter tusen trådar att hålla koll på, säger hon frankt.

– Men igår så kände jag att förberedelsestressen började släppa, nu kan jag gå in mer konstruktivt i det här och ha roligt med uppgiften. Nu känns det helt fantastiskt.

Värmländska Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård gör huvudrollerna i Erik Poppes version av "Utvandrarna".
Värmländska Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård gör huvudrollerna i Erik Poppes version av "Utvandrarna". Foto: Johan Bergmark

"Väldigt krävande"

De senaste månaderna har hon bland annat arbetat med en dietist för att gå ner i vikt och en språkcoach för att hitta rätt i språket.

– Arbetet med den här filmen är en resa med väldigt många beståndsdelar. Rollen är väldigt krävande, inte minst rent fysiskt. Vi skildrar människor som inte hade det så fett, som stundtals var utmärglade.

Hon berättar med viss fasa om scener som ska spelas in till sjöss och i en specialbyggd slags vattenvagga som ska simulera kraftig sjögång.

– Det blir stentufft. Jag blir väldigt lätt sjösjuk, kan knappt åka buss utan att må illa. Men kanske det förenklar, mitt illamående kommer att vara autentiskt, skrattar hon.

Lisa Carlehed har bytt Karlstad mot Köpenhamn där hon lever med sin familj. Hennes mamma bor kvar i Värmland, men har flyttat in i hemmet i Köpenhamn under inspelningsveckorna för att hjälpa till med familjens barn. Filmkarriären inledde Lisa i Värmland med kortfilmen "Kil By Night" och bland hennes uppmärksammade danska filmprojekt märks prisbelönta "Tills vi faller" och "I dina händer".

– Det här blir första gången jag arbetar med Gustaf, fortsätter Lisa och berättar om en välfungerande personkemi dem emellan.

– Vi funkar bra tillsammans och har samma inställning till vad skådespeleri är. Vi klickar, vi kan läsa varandras impulser. Vi kommer såklart att stöta på problem längs vägen, jag ska inte romantisera det här arbetet, men vi har en väldigt stadig grund att stå på.

Filmatiseringen beskrivs som en av de största satsningarna i svensk filmindustri på många år. För regi står norske Erik Poppe, en regissör som Lisa Carlehed beskriver som omsorgsfull och gedigen.

– Han tycker om att djupdyka. Att gå till de här ställena där det är svårt, där det gör ont. De mer extrema situationerna. Det gör det än mer intressant för mig som skådespelare.

Gustaf Skarsgård är van vin strapatsrika roller. Tidigare har han bland annat gjort uppmärksammade roller i "483 dagar", "Kon Tiki" och serien "Vikings".
Gustaf Skarsgård är van vin strapatsrika roller. Tidigare har han bland annat gjort uppmärksammade roller i "483 dagar", "Kon Tiki" och serien "Vikings". Foto: Johan Bergmark

Dagsaktuell berättelse

I Mobergs folkkära romansvit lämnar Kristina och Karl Oskar Nilsson Sverige med blicken fäst mot ett drömmarnas Amerika. De flyr hunger och fattigdom med en förhoppning om ett bättre liv.

– Tyvärr är berättelsen om att riva upp sitt hem för att söka tryggheten någon annanstans alltid aktuell, säger Gustaf Skarsgård när vi pratar om hur dagsaktuell berättelsen är trots att den skildrar livet för 100 år sedan.

– Det var inte så länge sedan vi flydde från Sverige undan svält.

Pandemin har gett honom ovanligt lång tid till förberedelse inför inspelningarna. Gustaf Skarsgård är van vid fysiskt ansträngande roller – från filmer som "483 dagar", "Kon Tiki" och tv-serien "Vikings". Det är alla dramatiseringar som på ett eller annat sätt skildrar omfattande strapatser.

– Jag har tappat de onödiga kilona och byggt upp lite bonnstyrka i kroppen för rollen som Karl Oskar. I de flesta roller jag gör ingår det väldigt mycket smutssmink, konstaterar han och skrattar.

– Många av mina karaktärer gör någon form av resa, eller strapats som du säger. Det är sällan du ser mig utan ett smutsigt ansikte! Rollerna skiljer sig markant från varandra, men skitig är jag och jag ska någonstans. Det beror väl på äventyraren i mig.

– Men jag aktar mig verkligen för att hamna i ett fack. Jag väljer roller utifrån lusten jag känner inför uppgiften.

Vikingatider i Värmland: "Intresset kring våra myter och folkkultur är stort"

"Egensinnig och seg"

Han har levt med "Utvandrarna"-projektet under flera år och berättar hur han vänt bladen i Mobergs epos otaliga gånger för att hitta in i rollen.

– Karl Oskar har satt sig i fibrerna i kroppen på mig. Han finns där. Böckerna har varit en fantastisk tillgång, över 2000 sidor där jag kan förkovra mig i hur min karaktär tänker och reagerar.

Gustaf Skarsgård beskriver sin Karl Oskar som väldigt envis.

– Karl Oskar har också problem med auktoriteter. Egensinnig och seg är han. Stark och handlingskraftig. Han är en överlevare.

Den värld som filmen skapar beskriver Skarsgård som intim trots det episka anslaget.

– Vi följer Kristina och hennes väg väldigt nära. Hennes öde. Men det livet är utsatt för ett enormt yttre – och inre! – tryck.

Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed har bara skådespelat tillsammans under provfilmningar när jag pratar med dem. Gustaf har en lika positiv bild av sin motspelare som Lisa.

– Hon är extremt närvarande och impulsiv. Det älskar jag för då kan man lira som skådespelare. Det blir inte ett fåfängt, tillrättalagt skådespeleri. Det blir levande.

"Utvandrarna" får premiär under julhelgen 2021.

Artikeltaggar

AlingsåsFilmLisa CarlehedMunkedalNöje/KulturRumänienUtvandringVilhelm Moberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.