Hoppa till huvudinnehållet

Peter och Peter - bästa nya deckarduon?

Publicerad:
Peter Nyström och Peter Mohlin har fått en kanonstart för sin deckardebut. Boken utspelar sig på Hammarö och har fått många lovord, har sålt bra och har nu chans på ett riktigt fint pris.
Peter Nyström och Peter Mohlin har fått en kanonstart för sin deckardebut. Boken utspelar sig på Hammarö och har fått många lovord, har sålt bra och har nu chans på ett riktigt fint pris. Foto: Lena Richardson

Deckarduon Peter Mohlin och Peter Nyström kan vara 2020 års bästa spänningsdebutanter. De är nominerade till priset Årets deckardebut.

Årets deckardebut är en av kategorierna inom prestigefyllda Crimetime Award, där deckareliten gör upp om utmärkelserna.

Mohlin och Nyström, båda bördiga från Åmål, debuterade i april med boken Det sista livet, som utspelar sig på Hammarö och i Karlstad.

De ställs mot Maria Grund, Dödssynden, Lisa Förare, Varken, Jens Lönnaeus, Clara och Lina Areklew, Ur askan.

"Ovanligt hög nivå"

– I år har det varit rekordmånga debutanter, och en ovanligt hög nivå. Priset för årets deckardebut är till för att särskilt lyfta fram de nyskapande debutanterna, de som tillför något nytt till genren, men även de som har hittat sin publik – och det tycker jag att vi har gjort, säger Rebecka Edgren Aldén, juryordförande i ett pressmeddelande.

Vem som tar priset avgörs av en jury och folkets röst: omröstningen har just dragit igång och den pågår till och med 20 september.

Peter Nyström och Peter Mohlins bok kom ut i april.
Peter Nyström och Peter Mohlins bok kom ut i april. Foto: Lena Richardson

Fyra olika priser

Det är sjätte året som Crimetime Awards delas ut och Crimetime brukar vara en särskild avdelning på Bokmässan.

I år blir både mässan och Crimetime ett rent digitalt arrangemang den 26-27 september.

Prisutdelningen sänds den 26 september. Fyra priser delas ut då: Crimetime Award Årets deckardebut, Crimetime Award Årets barndeckare, Crimetime Award Årets hederspris, samt BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare.

Till priset Årets svenska deckarförfattare är de fem nominerade Camilla Grebe, Mari Jungstedt, Denise Rudberg, Sofie Sarenbrant och Veronica Sjöstrand.

Artikeltaggar

ÅmålBokmässan i GöteborgBookBeatDeckareDenise RudbergFörfattareGöteborgHammaröKändisarKarlstadLitteraturPeter MohlinPeter Nyström

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.