Hoppa till huvudinnehållet

Efter turbulensen – nytt styre på Hammarö

Publicerad:
Det blir maktskifte på Hammarö. Margareta Ivarsson (C), Britt Bagge (MP), Lillemor Larsson (V) och Solweig Gard (S) representerar partierna som inlett ett samarbete.
Det blir maktskifte på Hammarö. Margareta Ivarsson (C), Britt Bagge (MP), Lillemor Larsson (V) och Solweig Gard (S) representerar partierna som inlett ett samarbete. Foto: Lisa Olaison

Här är Hammarös nya politiska majoritet.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet går samman med Miljöpartiet och Centerpartiet som byter sida.

– Efter en del tråcklande har vi beslutat oss för att jobba ihop, säger Solweig Gard (S), som väntas bli nytt kommunalråd.

Sommaren har varit turbulent i Hammaröpolitiken.

Det började med att styrande Hammarösamverkan inte fick igenom sin budget i kommunfullmäktige och fortsatte med att Centerpartiet och Miljöpartiet lämnade det blågröna samarbetet.

Efter det har den politiska kartan varit osäker.

Nu har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet funnit varandra. Partierna har samtalat en tid och haft skarpa förhandlingar sedan i fredags.

– Det var här det var framkomligt just nu, säger Solweig Gard (S), som föreslås bli nytt kommunalråd.

Margareta Ivarsson (C):

– Det som har varit avgörande i den här förhandlingen är att vi känner tillit till varandra och känner att vi bryr oss väldigt mycket om Hammarö kommun, och vi vill att Hammarö ska vara en egen kommun. Vi tänker inte på någon sammanslagning om jag ska vara ärlig. Efter alla frågor och diskussioner känner vi att vi har en samsyn.

Tillsammans får de fyra partierna egen majoritet, 17 av 31 mandat, något som Hammarösamverkan saknat.

Solweig Gard konstaterar att ekonomin blir knäckfrågan framöver.

– Vår huvudfråga för resten av mandatperioden är att få ekonomin i balans. Vi är medvetna om att det kommer bli ett himla tufft jobb, säger hon.

– Tanken är att vi ska jobba med att få ekonomiska förutsättningar för att kunna sänka skatten. Inte den här mandatperioden, men kommande förhoppningsvis. En joker i leken är pandemin. Här vet vi absolut ingenting vad som händer.

Det politiska läget har varit osäkert, men nu meddelar Margareta Ivarsson (C), Lillemor Larsson (V)  Britt Bagge (MP) och Solweig Gard (S) att de fyra partierna kommit överens.
Det politiska läget har varit osäkert, men nu meddelar Margareta Ivarsson (C), Lillemor Larsson (V) Britt Bagge (MP) och Solweig Gard (S) att de fyra partierna kommit överens. Foto: Lisa Olaison

Den nya konstellationen tänker bland annat nöja sig med ett kommunalråd och vill ta bort deltidskommunalrådet och samhällsbyggnadsutskottet. Man räknar med att spara mellan 700 000 och en miljon kronor på det.

– Samhällsplanering är jätteviktigt. Man får dela upp det och ändå jobba med frågorna, säger Solweig Gard.

Skolprojektet

Partierna vill också granska det stora skolprojektet på ön.

– Från politikens sida har vi i de här fyra partierna inte fått följa det på det sätt som vi skulle önska. Därför ska vi plocka fram underlagen och granska det, värdera och se hur vi går vidare och om det är något vi ska förändra. Vi är måna om att det ska leda fram till att vi får bort så många moduler som möjligt, säger Lillemor Larsson (V).

På måndagens presskonferens var partierna i nya samarbetet också tydliga med att de inte vill sälja Hammarö Energi.

– Vi ser bolaget som en tillgång och en möjlighet att kunna driva miljöpolitik, säger Solweig Gard.

Tuff budget

Miljöpartiet och Centerpartiet får nu vara med och styra med Vänsterpartiets och Socialdemokraternas budget. En budget som MP och C inte röstade på i fullmäktige i juni.

– Det är i alla fall ingenting som vi i dagsläget känner att vi inte kan stå bakom. Vi tycker att det är helt okej. Man vet så lite om vad som händer nu, det händer så mycket i samhället som vi inte kan påverka. Erfordras det en ombudgetering så gör vi det, säger Margareta Ivarsson (C).

– Men utifrån de förutsättningar som finns idag gäller lagd budget. Vi vet att den är oerhört svag och det måste hela organisationen veta, säger Solweig Gard.

Hon tar över efter Henriksson på HammaröHenriksson (M): "Väldigt tråkigt att det blev som det blev"

Artikeltaggar

Britt BaggeCenterpartietHammaröHammarö kommunHammarösamverkanLillemor LarssonMargareta IvarssonMiljöpartietPolitikSkoghallSocialdemokraternaSolweig GardVänsterpartiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.