Hoppa till huvudinnehållet

De släpper konsten fri i nytt galleri

Publicerad:
Grete Lindström och Sofia Linder har just öppnat ett nytt galleri tillsammans. På Norrstrand har de sin ateljé och utställningslokal, där de kan skapa fritt.
Grete Lindström och Sofia Linder har just öppnat ett nytt galleri tillsammans. På Norrstrand har de sin ateljé och utställningslokal, där de kan skapa fritt. Foto: Lena Richardson

Karlstad har fått ett nytt galleri - tack vare en dynamisk konstnärsduo.

Grete Lindström och Sofia Linder träffades på Kyrkeruds folkhögskola och formade snart en gemensam vision: en fast punkt där de kan skapa fritt och visa konst.

I en källarlokal på Norrstrandsgatan, strax bredvid Hagaborgsskolan, har de båda kreativa kvinnorna nu flyttat in. I helgen var det invigning och premiär och det är en entusiastisk duo som nu gör sig redo att möta konstpubliken.

De börjar med att ställa ut sina egna verk, men i framtiden kan man också vänta sig utställningar med andra konstnärer. Det har redan hört av sig flera som vill ställa ut, berättar de, och de har tänkt sig konstnärer både från Värmland och utifrån.

Finns det plats för ett galleri till i Karlstad?

– Ja, det tror jag, säger Grete Lindström.

– Det är mycket efterfrågan och många är intresserade av konst, säger Sofia Linder.

"Våga mer i livet!"

De tänker samarbeta med andra gallerier, till exempel genom att haka på samma vernissagedagar. Det är rena konstrundan när alla gallerierna på Herrhagen har vernissage och den rundan kan nu utökas med också en tur till Norrstrand.

Grete Lindström och Sofia Linder har just förverkligat en dröm tillsammans.
Grete Lindström och Sofia Linder har just förverkligat en dröm tillsammans. Foto: Lena Richardson

Dessutom, påminner Sofia, måste man våga lite också:

– Jag är nog alltid för orädd. Jag tänker vad har jag att förlora? Man kan ju i alla fall prova. Jag tycker folk ska våga mer i livet! säger hon.

– Går det inte så går det inte, säger Grete.

Galleriet är heller inte bara en utställningslokal.

– Det är kurslokal, ateljé och galleri, berättar Sofia.

Grundade Krut

Grete Lindström är den som hållit på längst i konsten av de två. Hon har 30 års skapande i ryggen, är medlem i Värmlands konstförening och var även den som grundade konstrundan Krut.

Sofia Linder är lite nyare i gemet, men gick konst och form på gymnasiet och har nu måleriet vid sidan av sitt arbete som frisör. Hon kombinerar därtill måleri med poesi, som hon skriver till bilderna.

Sofia Linder är frisör till yrket men också en målande konstnär.
Sofia Linder är frisör till yrket men också en målande konstnär. Foto: Lena Richardson

De träffades på Kyrkeruds folkhögskola och Sofia nappade direkt när Grete slängde ut en krok om att hon ville starta galleri ihop med någon. Planeringen har pågått hela året och de har funnit både varandra och lokalen längs vägen.

– Vi har verkligen klickat. Vi har samma driv, säger Grete Lindström.

– Och glädje, fyller Sofia i.

De representerar olika generationer och det är en poäng:

– När jag bestämde mig för det här kände jag att ska jag jobba ihop med någon, ska det vara en yngre person, inte en jämnårig. Det kändes som att det var roligt att blanda ihop och få nya impulser och det tycker jag redan jag märker, säger Grete Lindström.

– Och jag behöver din erfarenhet. Det är ju perfekt! säger Sofia Linder.

"Helt fantastiskt jobb"

Konsten har en viktig roll i deras liv.

– Mycket. Enormt mycket! Det är utvecklande och så tycker jag det är glädje. Nu är jag pensionär och tänk att ha ett sånt här jobb som pensionär, det är ju helt fantastiskt! säger Grete, som tidigare även arbetat som diakon.

Sofia Linder bor på Hammarö och är egen företagare. Som frisör jobbar hon med färg och form på ett annat sätt.

– Och där får man in det sociala. Här får man bara vara ifred, med sig själv, en fin mix tycker jag.

Grete Lindström skapar med både färg och textil, det blir måleri och collage och skulpturer.
Grete Lindström skapar med både färg och textil, det blir måleri och collage och skulpturer. Foto: Lena Richardson

Visst pirrar det

De skapar i olika tekniker och stilar, men det finns även gemensamma nämnare.

– Färg, lekfullhet och glädje, och att det inte måste vara så perfekt, utan kan vara lite hitan och ditan och det är okej, säger Sofia Linder.

Pirrar det nåt i magarna nu då?

– Ja, det är ju det vi vill åt! säger Sofia Linder. Det är härligt med utmaningar, man känner sig levande. Nu får vi se hur det här går.

Grete Lindström har nära både till allvar och skratt. Genom sin konst uppmanar hon ibland betraktaren att våga ta livet med en klackspark ibland.
Grete Lindström har nära både till allvar och skratt. Genom sin konst uppmanar hon ibland betraktaren att våga ta livet med en klackspark ibland. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

FrisörGrete LindströmKarlstadKonstKonstnärKyrkeruds FolkhögskolaNäringslivNorra GallerietNorrstrandNyheterSofia LinderUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.