Hoppa till huvudinnehållet

Coop Värmlands vd lämnar – ”Det finns ingen dramatik”

Publicerad:
Tomas Sjölander har fått lämna posten som vd när Coop Värmland nu går in i en ny fas som styrelseordföranden Håkan Thorell säger.
Tomas Sjölander har fått lämna posten som vd när Coop Värmland nu går in i en ny fas som styrelseordföranden Håkan Thorell säger. Foto: Helena Karlsson/NWT Arkiv

Efter sex år på vd-posten hos Coop Värmland har Tomas Sjölander fått lämna.

Anledningen är att företaget går in i en ny fas.

– Vi och Tomas har pratat och vi har förståelse för varandra, säger Håkan Thorell, Coop Värmlands styrelseordförande.

”Under Tomas Sjölanders ledning har Coop Värmland de senaste åren genomgått en nödvändig förändringsprocess. Då föreningen nu är inne i en uppbyggnadsprocess av ett helt annat slag är det därför rätt läge för oss att gå skilda vägar.”

Håkan Thorell, styrelseordförande i Coop Värmland.
Håkan Thorell, styrelseordförande i Coop Värmland. Foto: Coop Värmland

Så skriver Coop Värmland i ett pressmeddelande och Håkan Thorell utvecklar för NWT:

– Coop Värmland har stått för ett stort förändringsarbete som Tomas har lett under sex år. Nu är vi i en fas där vi är i slutet av det arbetet och måste ta nästa steg, där vi ska utveckla butiker och affärsverksamheten. Vi kom fram till att det arbetet som ska ledas av andra kompetenser som ligger inom ramen för detaljhandel.

Tomas Sjölander kom in som vd i januari 2015, efter att ha suttit som tillförordnad efter att dåvarande vd:n Steve Fredriksson fick lämna sin post.

Det ligger inga konstigheter bakom att Tomas Sjölander får gå?

– Nej, det är så långt ifrån det, det finns ingen dramatik. Det är en process som har pågått ett tag, det är inget beslut man tar från en dag till en annan att man säger upp en vd. Vi och Tomas har pratat och vi har förståelse för varandra och vi är nöjda och glada för det jobb han har genomfört. Han är alltid välkommen in och hälsa på, säger Håkan Thorell.

Hur ser den ekonomiska biten ut?

– Det är ett sedvanligt vd-avtal. Vad det kommer att kosta, om man ser det som en kostnad, kommer att framgå av årsredovisningen. Vi är i ett sådant skick att vi inte har problem att hantera det.

Rekryteringen av en ny vd kommer att påbörjas inom kort. Till dess Coop Värmland har hittat den man söker, går HR-chef Charlotte Lunås in som tillförordnad vd.

Varför landade ni i Charlotte?

– Det var ingen svår process. Hon står för mycket av de värdegrunder vi vill ha och har en stor omtanke i personalleden och har ett stort förtroende. Vi tror att Charlotte är rätt person att leda. Med det inte sagt att hon kommer att bli vd i slutänden.

– Vi kommer att vara noggranna med att den som kommer in ska leda affärsutvecklingen.

Hur mår Coop Värmland i dagsläget?

– Vi mår jättebra. Vi brottas med gränshandeln, för är något stängt så blir det bara utgifter. Klarar vi av det? Ja, det gör vi. Nu ska vi öka farten i försäljningsverksamheten och bli mer effektiva. Det finns en stark framtidstro.

Coop Värmlands VD lämnar sitt uppdrag

Artikeltaggar

Coop VärmlandEkonomiHåkan ThorellNyheterTomas SjölanderVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.