Rivstart på Finnkampen – jättetid av Holmberg

Friidrott
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Amanda Holmberg krossade sitt tidigare personbästa.
Foto: Anders Wiklund/TT
Amanda Holmberg såg till att Sverige fick en drömstart på Finnkampens andra dag.
22-åringen satte nytt personligt rekord med 1,44 sekunder och tog en enkel seger i damernas 400 meter häck.
Det trodde jag verkligen inte, säger Holmberg.

Holmberg som dessutom fyller 22 år på söndagen var mycket nöjd och chockad när hon kom i mål.

-Det känns jättebra. Jag hoppade att klockan skulle vara under 58 men under 57 också det trodde jag verkligen inte. Stegen kändes bra, jag fick aldrig något rejält stopp. Benen kändes pigga och fräscha länge, säger Holmberg efter loppet.

Bara en timme efter segern sprang Amanda Holmberg 100 meter häck. Då blev hon femma på 13,77 – en tiondel över sitt pers och årsbästa.

Direkt efter Holmbergs jätteinsats sprang även Carl Bengtström på nytt personbästa på 400 meter häck. Han gick i mål på 49,69 och raderade sitt två år gamla personbästa på 50,20. Och plockade viktiga poäng till de svenska herrarna.

-Det känns otroligt skönt att den träning man gör ger utdelning. Det är det här jag strävat efter hela säsongen, det är skönt att äntligen få till det.

Vann efter avbräcket

På damernas 5 000 meter var den tredje svenska startplatsen tom efter att Linn Söderholm fått en känning i höger ben och det, på grund av coronarestriktionerna, inte gått att kalla in en ersättare.

Men det blev ändå svensk seger med 11–10 efter att Sara Christiansson sprungit i mål som vinnare på 16.08,97.

-Jag tycker att vi svarade bra redan från start och loppet blev lite som vi hoppats på. Det är självkart tråkigt med ett avhopp när det är en lagtävling men det gick ju bra ändå, säger Christiansson

TT: Det ställde inte till det för er med taktiken?

-Nej, vi hade nog haft samma taktik oavsett om vi varit tre.

Sverigeettan i höjd, Erika Kinsey, avstod Finnkampen. Men Sofie Skoog gjorde årsbästa med 1,90 och vann. Det blev 12–10 till Sverige i grenen.

Efter att ha tappat poäng i herrkampen i de första grenarna för dagen, tog Sverige igen en del genom en trippel i kula. Wictor Petersson vann med 20,05 meter. Jesper Arbinge blev tvåa och satte nytt personbästa på 18,86 och trea blev Viktor Gardenkrans, 18,26.

-Jag ville upp mot 21 meter, så jag är inte nöjd med det men jag kan sova gott i alla fall, säger Petersson efter tävlingen, som var inför publik.

-Det gör mycket att det är publik, det var mäktigt. Sen är det väldigt partiskt här, de hejar ju bara på finländarna. Men man känner att det blir stämning ändå.

"Inte optimalt"

Flera svenska aktiva dubblerar och tävlar båda dagarna. En av dem är Tom Kling-Baptiste som sprang 100 meter på lördagen, flög hem till Sverige vid 23-tiden. Och var tillbaka på Arlanda vid 07 på söndagen för att flyga tillbaka och springa 200 meter. Där fick han nöja sig med att bli bästa svensk på en fjärdeplats och 21,29. En bit ifrån hans personbästa på 20,81.

-Utifrån förutsättningarna kändes det väl okej. Det är svårt att säga hur det här har påverkat mig. Jag känner mig inte sliten i kroppen. Men det är klart att det inte är optimalt att resa fram och tillbaka när man ska tävla flera dagar.

Bella Franzén/TT