HG Storm om corona-livet: " Jag tränar mer, åker till skogen och dricker mindre alkohol"

Helg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Legitimerade psykologen HG Storm tipsar NWT-läsarna om hur man klarar sig igenom höstmörkret som i år belägras av en pandemi.
Foto: Stian Lysberg Solum
Pandemin håller fortsatt greppet om oss. När höstmörkret faller kan det bli tufft att hålla i och hålla ut – och hålla den mentala hälsan i schack.
– Det kommer att bli en tuff höst så jag ändrar mitt levnadssätt, säger HG Storm, legitimerad psykolog.

– Jag har träffat folk som tycker att de har haft en lugn och skön sommar utan en massa sociala krav. Det har också varit en tid för eftertanke. Sedan har du de som har mått riktigt dåligt; kraschade relationer och företag som inte kommer att klara sig. Jag har känt av flodvågen av klienter – jag har aldrig haft så mycket efterfrågan på parterapier som nu. Corona frestar på relationerna för många. Det blir inte lättare att hantera den sociala distansen i november... I höst behöver vi stärka ledarskapet; i företag, i kommunala förvaltningar, idrottsföreningar – och föräldraskapet. Det finns ett gammalt uttryck; "Förbanna inte mörkret, tänd ljus i stället." Det behövs en lugn och saklig diskussion i kristid när vi matas med ångestinformation.

Hur undviker man att relationen kraschar i coronatider?

– Man måste vara extra noga med uppdelningen av vi-tid och jag–tid. Man behöver struktur, men det är också viktigt att få in syre och passion i relationen. Man måste bryta mönster. Det är en balansgång mellan behovet av rutiner och överraskningar – och lite härligt relationsliv.

Vad är viktigt att tänka på om man jobbar hemifrån?

– Att hålla rutinerna. Snofsa till sig lite inför möten, men också lära sig att ta pauser och komma ut i d-vitamin-regnet. Jag upplever att många har klarat av det. Jag har coachat ledare som jobbar för mycket – och de som inte får något ur händerna och mår dåligt. Att träffas ute och småprata tror jag är viktigt, man har ju sociala behov också. En bra chef ser till att skicka enskilda mejl till sina anställda i stället för ett enda till 40 anställda.

Hur gör du själv för att må bra?

– Det kommer att bli en tuff höst så jag ändrar mitt levnadssätt. Jag tränar mera, åker till skogen och dricker mindre alkohol. Alkoholkonsumtionen har gått upp i sommar. Det finns några som dricker väldigt mycket mer, och andra som dricker mindre. Alkohol är ångestreducerande; både härligt – och farligt. När det gäller alkohol så är förnekandet väldigt stort. Jag är ingen moralist, men i ett sådant här läge får man vara lite försiktig.

– Det är förstås en förlust att man inte har kunnat träffa barn och barnbarn lika fritt som man har velat, men samtidigt får man tänka att vi har ett undantagstillstånd i ett och ett halvt år. Vi är väldigt förskonade om man tittar runt i världen.

Hur tänker du kring ensamma äldre som har blivit socialt isolerade under pandemin?

– Vi har alla en avlägsen som vi kanske ska höra av oss till i dessa tider. De som var ensamma innan pandemin är ännu mer ensamma nu. Virus är farligt, men det är ensamhet också. Där finns också ett uppdrag för frivilligorganisationer att till exempel anordna kaffe-lördagar.

För många innebär hösten en nystart. Hur lyckas man nå sina mål?

– Jag tror att många har svårt att komma ur startblocken just nu. Det är lite trevande, det är inte den där riktiga nytändningen. Mitt mentala fokus när det gäller corona är inställt på augusti 2021 – både privat och yrkesmässigt. Jag tror att vi kommer att få leva med olika typer av restriktioner minst ett år till. Mycket blir sig inte likt efter det här.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.