Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Idrotten får sin extra stödmiljard

Publicerad:
Samarbetspartierna stöder regeringens förslag om ytterligare en miljard kronor i stöd till idrotten, meddelar idrottsminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Samarbetspartierna stöder regeringens förslag om ytterligare en miljard kronor i stöd till idrotten, meddelar idrottsminister Amanda Lind (MP). Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringens förslag får stöd av samarbetspartierna.

Ett nytt miljardstöd till idrotten kommer att finnas med i finansminister Magdalena Anderssons ändringsbudget i nästa vecka.

– Det är ett väldigt viktigt besked, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Den 21 augusti föreslog regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet att idrotten skulle få ytterligare 1 miljard kronor i stöd på grund för ekonomiska förluster på grund av coronapandemin.

Nu är det klart att stödet blir av sedan förslaget fått stöd av Centerpartiet och Liberalerna, uppger kulturdepartementet i ett pressmeddelande.

– Regeringen var tydlig redan för ett par veckor sedan att vi vill det här och nu är jag glad att vi är överens om det här med Centern och Liberalerna, säger idrottsminister Amanda Lind (MP) till Radiosporten.

Ett maratonlopp

Idrotten har drabbats hårt av coronapandemin. Begränsningen på antalet människor vid publika sammankomster har medfört att i stort sett alla idrottsevenemang har fått stänga ute publik sedan i mars och många föreningar har blivit utan viktiga intäkter sedan motionstävlingar och annan breddidrott fått ställas in.

– Förlustproblemet för idrotten har varit likadan under den här perioden genom att coronaläget har fortsatt. Vi har gått från ett hundrameterslopp till ett maratonlopp, säger Björn Eriksson till TT.

Det nya paketet är det andra stödet som idrotten får. I våras sköt regeringen till en halv miljard kronor, men redan då konstaterade Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson att det inte skulle räcka för att täcka idrottsrörelsen förluster.

Resten av året

Det första stödet täckte det andra kvartalet, från april till juni. De nya pengarna ska räcka i två kvartal, hela det andra halvåret 2020.

– Vi får nog räkna med att klara resten av året med de här pengarna. Jag förstår att idrotten inte kan kräva full kompensation, säger Eriksson.

Enligt Björn Eriksson är förhoppningen att stödet ska kunna betalas ut till föreningar och arrangörer i oktober.

Den första stödrundan fick kritik från flera håll för bristande jämställdhet i hur pengarna fördelades. Till exempel fick herrklubbar 95 procent av pengarna som gick till elitfotbollen.

Det blir nu återigen RF som ska fördela pengarna. Men exakt hur det kommer att gå till är inte klart än.

– Efter att riksdagen har fattat beslut om den (budgeten) kommer vi att presentera de närmare riktlinjerna för den här miljarden. Det kommer regeringen att tillsammans med Riksidrottsförbundet att ta fram med utgångspunkt från vilka lärdomar man har efter den förra halva miljarden till idrotten, säger Amanda Lind till Radiosporten.

Artikeltaggar

Amanda LindBjörn ErikssonRiksidrottsförbundetSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.