Hoppa till huvudinnehållet

Gränshandel med en portion skam

Publicerad:
Många norrmän ville varken prata eller vara med på bild, en del kunde prata lite men inte ställa upp framför kameran. Det låg en del skam i att ha åkt till Sverige när gränsen "öppnades" på nytt.
Många norrmän ville varken prata eller vara med på bild, en del kunde prata lite men inte ställa upp framför kameran. Det låg en del skam i att ha åkt till Sverige när gränsen "öppnades" på nytt. Foto: Peder Kaldal

Ett vänligt "nej tack". En hand framför ansiktet. Huvuden som vänds bort.

Att försöka fånga lördagsshoppande norrmän på bild var inte lätt.

– Om det är lite skam i att vara här? Ja, det är ju det.

Orden kommer från en kund som vill vara anonym, och flera andra kunder i Töcksfors och Årjäng säger ungefär samma sak under lördagen.

Att det är lite skam bakom en shoppingtur till det nu gula Värmland. Nu väntar inte längre karantän vid hemkomst, men den norska regeringen har bett sina landsmän att avstå onödiga resor.

– Jag är stolt över att vara här. Erna tänker inte på Norges bästa, hon tänker bara globalt och vill ha toppjobb i FN, säger en man innan han slinker in på Systembolaget i Årjäng.

Någon bild blir det inte, men Aril Brekke från Oslo ställer upp.

Aril Brekke från Oslo tror att landsmännen kommer vara försiktiga med att åka till Sverige.
Aril Brekke från Oslo tror att landsmännen kommer vara försiktiga med att åka till Sverige. Foto: Peder Kaldal

– Jag är här för att det är lägre priser. Visst tänker på det som regeringen säger och jag tror att de flesta kommer att undvika att resa hit. Jag tänkte efter om jag skulle vänta med att åka. Det är ingen guldgruva för mig som bor i Oslo, men jag får mig en tur.

Han, liksom flera andra, blev dock något förvånade av att landsmännen inte var fler i såväl Systembolagskön som i shoppingcentret.

Det har inte lagts några extrabeställningar inför gränsöppningen, berättar butikschefen Amira Tucek.
Det har inte lagts några extrabeställningar inför gränsöppningen, berättar butikschefen Amira Tucek. Foto: Peder Kaldal

För Systembolagschefen Amira Tucek är vardagen tillbaka som hon säger och kommenterar den ganska glesa kön med:

– Det är bra att folk är försiktiga, vi har handsprit och släpper in få i butiken. Vad den här öppningen leder till får vi vänta och se.

Atle Hansen har även han åkt till Värmland från Oslo och ställer upp på bild.

– Onödiga resor, ja, men man måste tänkte på ekonomin och se på sina egna behov. Norrmännen kommer och handlar det de behöver för hushållet, de fyller inte på stora förråd. Och suget efter att åka någonstans är stort nu, säger han.

Inga mängder, ingen bunkring, för husbehov. Så tänker Atle Hansen kring sina inköp och han tror fler resonerar så numera.
Inga mängder, ingen bunkring, för husbehov. Så tänker Atle Hansen kring sina inköp och han tror fler resonerar så numera. Foto: Peder Kaldal

I Töcksfors shoppingcenter är det många som bär ovan nämnda munskydd och håller goda avstånd till varandra. Bland matvarukunderna är det svårt att få någon att ställa upp med namn och bild.

– Man är rädd för att bli uthängd hemma. Vi har inte sagt något till vänner hemma om att vi är här, säger en kvinna som förklarar varför hon är i Töcksfors.

Läsk är en vara som är betydligt billigare i Sverige. "Du får fyra flaskor Pepsi här till priset av en hemma", berättar en kund.
Läsk är en vara som är betydligt billigare i Sverige. "Du får fyra flaskor Pepsi här till priset av en hemma", berättar en kund.

– Jag är ensamstående mamma och vi har bara en inkomst att leva på, så vi känner att det är nödvändigt att åka hit för att få det att gå runt. Vi var inte här förra gången det var okej att åka hit, och då sa vi att "nästa gång så åker vi".

Tor Arne och Eva Lena Korsmoe från Mysen känner dock ingen skam över att ha åkt till Töcksfors.

– Det här är vår närbutik. Vi bor 40 minuter bort så vi brukar handla här, säger Eva Lena.

"Finns de som tycker att vi är idioter", säger Tor Arne Korsmoe , som tillsammans med frun Eva Lena på nytt kunde åka till sin "närbutik".
"Finns de som tycker att vi är idioter", säger Tor Arne Korsmoe , som tillsammans med frun Eva Lena på nytt kunde åka till sin "närbutik". Foto: Peder Kaldal

Hur går snacket bland vänner och bekanta kring att åka hit?

– De flesta vi känner ska åka hit och handla, medan andra tycker att vi är idioter. men det är inte Sverige som är problemet utan hur man agerar. Ola Nordmann (vilket ungefär motsvarar Medelsvensson) kanske bara tränger sig på och ska ha sina varor, men här fungerar det bra, säger Tor Arne.

Under lördagen rapporterades att över 1 000 personer har satts i karantän i de gränsnära norska kommunerna Sarpsborg och Fredrikstad. Detta sedan 150 nya covid-19-fall upptäckts.

En av kunderna som NWT springer på i shoppingcentret är en äldre, anonym kvinna från just Sarpsborg.

– Även om jag är i en riskgrupp så känns det mycket säkrare att åka hit och handla, säger hon med munskyddet uppdraget.

Artikeltaggar

ÅrjängÅrjängs kommunCoronavirusetEkonomiGränshandelNorgeNyheterOsloSystembolagetTöcksforsTöcksfors shoppingcenter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.