Ditt skräp dödar djur och förstör natur

Debatt
PUBLICERAD:
Att använda bilrutan som sophink är oacceptabelt beteende som orsakar onödigt lidande och får negativa konsekvenser för djur och natur, skriver Elisabeth Hidén.
Foto: Johan Nilsson / TT
Vi bönder har egentligen fullt upp just nu, men på grund av allt skräp som folk slänger i naturen kommer vi behöva städa, skriver Elisabeth Hidén.

Våren, sommaren och hösten innebär högintensitet, arbete och långa dagar för oss bönder. Det är kul att jobba och se både djur och natur växa och utvecklas, men varje år överskuggas sommarens betesperiod och höskörd av ett dunkel och en oro för att mina djur ska dö i onödan. Att de ska dö eller bli sjuka för att någon har slängt sitt skräp i åkerkanten eller på betena.

Just nu myllrar naturen av liv och grönska, djurens mular betar örter och gräs i hagen och rådjur vallar sina nyfödda kid över gärdena. Som lantbrukare innebär sommaren en intensiv period. Först ut att skördas är gräset som blir till hö och ensilage som vi fodrar djuren med under årets kalla månader, när gräset i hagarna inte längre växer.

Våren och sommaren 2020 är inte lik något annat vi har upplevt. Covid-19 pandemin har tvingat oss att stanna upp och många uppskattar nog maten som vi producerar lite mer och toalettpappret från våra svenska skogar.

I och med de hävda reserestriktionerna så har fler gett sig ut på vägarna och det betyder tyvärr att vi bönder får en massa extraarbete. Om vi fick en krona för varje skräp vi har plockat på våra fält och i dikeskanter, vore Sveriges bönder rika i dag. Listan på vad man hittar i dikeskanter och på matproducerande åkrar är skrämmande.

Att använda bilrutan som sophink är oacceptabelt beteende som orsakar onödigt lidande och får negativa konsekvenser för djur och natur. De flesta bönder vet att det brukar ligga skräp på fälten och försöker därför gå över dem innan det är dags för skörd, om det hinns med. Allra värst konsekvenser för de aluminiumburkar som man inte hittar. En burk som ligger på fältet när det är dags för grässkörd hackas upp och blandas runt i fodret. Det betyder att djuren sedan får i sig vassa bitar av aluminium, något som kan leda till en otroligt smärtsam och panikartad död för djuren.

Det handlar också om plaster, som sakteliga bryts ned till mikroplaster som förorenar vår natur. Sannolikt hamnar de förr eller senare även i maten som du eller dina barn ska äta eller vattnet du ska dricka. Vi bor i Sverige, ett land som har otroligt avancerad sophantering och återvinning. Men ändå klarar vi inte av att låta bli att använda bilfönstret som sophink.

Vi bönder har egentligen fullt upp just nu, men på grund av allt skräp som folk slänger i naturen kommer vi behöva städa. I år kommer vi i LRF-ungdomen att plocka skräp längs med vägarna och sätta upp skyltar för att påminna er om att varken natur eller åkrar är skräpytor.

När ni har semester och lata dagar på stranden, gör vi vårt bästa för att fylla hyllorna med bra svensk mat. Så snälla, mata inte mina djur eller naturen med ditt skräp, håll Sverige rent!

Elisabeth Hidén

Ordförande, LRF-ungdomen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.