Tomma butiksytor i centrum

Ledare | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Tomma lokaler i Karlstads centrum.
Foto: Joachim Lagercrantz

Antalet tomma butiksytor i Karlstad har ökat på senare tid. Butiker har lagts ned, eller skall läggas ned, eller har gått i konkurs. Drakes blommor, Intersport, Vila, Rabalder, Open Fashion, med flera är bara några exempel. Nyligen meddelades också att McDonald's försvinner från Drottninggatan.

Orsakerna är flera. Coronapandemin har gjort sitt till för att öka takten, men många affärer var illa ute redan innan. Förändrande köpvanor är en anledning. Externa köpcentrum och näthandel gör det svårt för centrumbutikerna att hävda sig. I vissa stycken är utvecklingen ofrånkomlig. Men man behöver ju inte från politiskt håll agera kontraproduktivt.

Det har tyvärr gjorts i Karlstad. Försämrade och fördyrade parkeringsmöjligheter gör att många hellre söker sig någon annanstans. Det borde ju inte förvåna någon att en aktiv strävan att mota bort biltrafik från centrum får sådana här konsekvenser. Att gå, cykla eller åka kollektivt (det senare problematiskt i coronatider) är helt enkelt inga fullgoda ersättningar för den shoppingsugne.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.