Hoppa till huvudinnehållet

Stig-Olof går i pension efter 42 år på ambulansen

Publicerad:
Ambulanssjukvårdaren Stig-Olof Svensson går i pension efter mer än 42 års tjänst i yrket och med mycket engagemang i olika frågor. Fredagen den 28 augusti gjorde han sin sista arbetsdag på ambulansstationen på Nygård i Åmål.
Ambulanssjukvårdaren Stig-Olof Svensson går i pension efter mer än 42 års tjänst i yrket och med mycket engagemang i olika frågor. Fredagen den 28 augusti gjorde han sin sista arbetsdag på ambulansstationen på Nygård i Åmål. Foto: Karin Olsson

Ambulanssjukvårdaren Stig-Olof Svensson går i pension efter över 42 år i yrket. Han har även jobbat som utryckningsinstruktör och engagerat sig i byggnadsfrågor. Förra veckan gjorde han sin sista dag på ambulansstationen i Åmål.

– Jag har trivts bra med arbetskamrater och chefer och haft mycket roligt, men jag är nog färdig nu, säger Stig-Olof Svensson.

Stig-Olof Svensson började arbeta som ambulanssjukvårdare i mars 1978 och har jobbat med flera hundra arbetskamrater genom åren.

– Vi är närmare 70 som jobbar i Dalsland just nu, varav hälften i vårt distrikt Dalsland Norra. Sen har jag jobbat runt också. 1983–2016 var jag timanställd även i Säffle och Årjäng och jag har jobbat i Bengtsfors, Mellerud, Dals Ed, Trollhättan och Borås, säger han.

Ambulansstationen i Åmål har flyttat runt en del under den tid Stig-Olof Svensson har arbetat. När han började 1978 var ambulanspersonalen stationerad på Granliden vid Karlberg. Därefter på Drottning Kristinas väg, sen vid Örnäs under många år och sen vid Dalhall.

– Där fick vi svartmögel och fick flytta till räddningstjänsten där vi var i tre år innan vi fick till byggnationen av den här stationen, säger Stig-Olof Svensson.

Ny station 2016

Han satt med i byggnadsnämnden fackligt och arbetade i flera år med frågan kring den nya stationen på Nygårdsvägen, som blev klar i maj 2016. Han känner sig stolt över det arbetet och att bygget efter många turer blev som de önskade.

– Det var lite som att flytta från en koja till ett slott. Det känns också bra att kunna lämna en bra arbetsplats, säger han.

Fram till 2015 jobbade Stig-Olof Svensson runt om i Västra Götaland som utryckningsinstruktör och med körutbildningar för ambulans. Det var först 1980 som det blev obligatoriskt att ambulanspersonalen måste ha minst sju veckors utbildning. I dag måste man minst ha två års utbildning som undersköterska och därtill 40 veckors ambulansutbildning.

– Före 1980 var det bra om du gått någon Röda Kors-utbildning eller sjukvårdsutbildning, men det fanns inget specifikt för ambulans, säger Stig-Olof Svensson.

Har trivts bra

Han har trivts väldigt bra med sitt arbete under alla år. Både med arbetskamrater och med att kunna hjälpa människor och tycker att det känns fint att tänka på när det har gått bra på utryckningar.

– Det känns bra att ha gjort ett bra jobb. Som när patienter vi kommer ut till mår mycket bättre efter behandling i hemmet eller under transport, säger Stig-Olof Svensson.

Han är även stolt över att ha kunnat hjälpa till vid närmare 50 förlossningar – inklusive en tvillingfödsel. Enligt Stig-Olof Svensson är det många som har förlösts efter riksväg 45 på väg till Näl. Han tycker att det är roligt när en del av dem han hjälpt till världen långt senare kommer fram och hälsar och pratar.

Stig-Olof Svensson har trivts bra med sina arbetskamrater genom åren och tycker att det känns bra att lämna en bra arbetsplats.
Stig-Olof Svensson har trivts bra med sina arbetskamrater genom åren och tycker att det känns bra att lämna en bra arbetsplats. Foto: Karin Olsson

På hela Dalsland finns i nuläget fyra ambulanser, som sammanlagt kör cirka 40 000 mil per år. I Åmål finns två ambulanser – en dygnsbil och en dagbil – samt en singel responder. Det är en bedömningsbil som ger första hjälpen tills ambulans kommer. Från augusti 2019 till augusti 2020 har det varit 3480 uppdrag för ambulansen Dalsland Norra, som innefattar Åmål och Bengtsfors.

Längre procedur

– Den här våren med corona och all extra hygienutrustning har varit tuff. Men vi har klarat oss och har nu gjort antikroppstest, säger Stig-Olof Svensson.

Den längre proceduren med all material och utrustning, inklusive bilar, som ska tvättas, spritas och vädras efter varje utryckning påverkar också hur många ambulanser som kan vara igång.

– Det tar mycket längre tid. Normalt tar det tio minuter. Nu kan det ta 30–40 minuter innan vi är klara. Kan vi korta tiden har vi fler bilar som rullar. Vi skulle överhuvudtaget behöva en bil till som kunde avlasta, säger Stig-Olof Svensson.

Har trappat ner

Inför att gå i pension har han trappat ner genom att jobba halvtid under det senaste året. Han har byggt på ett förrådshus sedan i januari och bland fritidsintressena finns bridge och musik. Stig-Olof Svensson har också två barnbarn, som han nu kan ägna mer tid åt. Närmast ska han hjälpa en av sina tre söner att flytta.

– Jag är nog färdig. Jag har ställt in mig på detta såpass länge. Men man vet ju inte. Man "saknar inte kon förrän båset är tomt", säger Stig-Olof Svensson.

Stig-Olof Svensson tillsammans med avdelningschef Magnus Ericsson på ambulansstationen i Åmål under hans sista dag i tjänst.
Stig-Olof Svensson tillsammans med avdelningschef Magnus Ericsson på ambulansstationen i Åmål under hans sista dag i tjänst. Foto: Karin Olsson

Artikeltaggar

ÅmålAmbulanssjukvårdFamiljNU-sjukvårdenVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.