Hoppa till huvudinnehållet

Säffle lindrigast drabbat i Värmland av covid-19

Publicerad:
Säffle är den kommun i Värmland som har lägst antal bekräftade smittfall i jämförelse med invånarantalet.
Säffle är den kommun i Värmland som har lägst antal bekräftade smittfall i jämförelse med invånarantalet. Foto: Johan Nilsson/TT

Säffle är den kommun i Värmland där coronaviruset covid-19 har lägst spridning. Det visar de senaste siffrorna från Region Värmland och Folkhälsomyndigheten. 22 personer i kommunen har bekräftats smittade vilket innebär 14 smittfall per 10 000 invånare.

Säffle är tillsammans med Årjäng den enda kommunen i Värmland som har lägre än 20 bekräftade fall per 10 000 invånare. När folkhälsomyndigheten rapporterar antalet smittfall gör man det med antal fall per 10 000 invånare. Med 14 fall är Säffle lindrigast drabbat i Värmland.

– Det är siffror som bekräftar min förhoppning att vi i kommunen har hanterat smittskyddsriskerna på ett bra sätt. Men det signalerar också hur viktigt det är att vi fortsätter att hålla ut och följa restriktionerna, säger kommunchefen Ingemar Rosén.

Vad är förklaringen till att smittan inte spridit sig mer i Säffle?

– En av flera viktiga orsaker är att vi inom den kommunala organisationen har jobbat väldigt bra med smittskyddsfrågor, framför allt inom äldreomsorgen. Jag är otroligt stolt över personalens intensiva och kompetenta arbete med att hantera smittskyddet. Likadant inom skolan och sammantaget har detta naturligtvis dämpat smittspridningen, svarar Ingemar Rosén.

Kommunchefen Ingemar Rosén berömmer smittskyddsarbetet som skett inom framför allt äldreomsorg och skola men påpekar att faran inte är över och att vi måste fortsätta att vara försiktiga.
Kommunchefen Ingemar Rosén berömmer smittskyddsarbetet som skett inom framför allt äldreomsorg och skola men påpekar att faran inte är över och att vi måste fortsätta att vara försiktiga. Foto: Jenni Jansson

Han menar att en annan viktig förklaring är att Säffleborna generellt har tagit restriktionerna på allvar.

– Vi har varit noga med att tvätta händerna, undvikit stora folksamlingar och hållit avstånd när vi stått i kö. Och det måste vi alla fortsätta med. De aktuella siffrorna visar ju att det hjälper oss, säger Ingemar Rosén.

Han påpekar att faran inte är över.

– Nej, absolut inte. Det är oerhört viktigt att vi alla tänker på att smittan fortfarande sprider sig och att vi fortsätter att vara försiktiga, säger Ingemar Rosén.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenIngemar RosénNyheterSäffleSjukvård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.