• fredag
  23 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Prisade för god arkitektur

Debatt
PUBLICERAD:
För att skapa god arkitektur behöver en rad aktörer kliva in och samverka redan innan byggprocessen påbörjas, skriver Erik Nilsson.
Foto: Mikael Lindblom
Vi bygger och skapar nya stadsrum där utmaningen är att skapa livsmiljöer som ska ge en känsla av att man trivs, är trygg och där man mår bra, skriver Erik Nilsson.

Karlstad har utsetts till Årets Arkitekturkommun 2020. Priset delas ut av HSB och Sveriges Arkitekter som vill lyfta fram goda kommunala förebilder. Karlstad får utmärkelsen för att vi lyckats förena goda villkor för arkitekturen med att bygga i en takt som motsvarar Karlstads behov. Det är med stolthet och glädje vi nu tar emot ett kvitto på att med hjälp av politisk riktning så skapas arkitektonisk kvalitet.

I Karlstad började den här resan när vi i det blågröna styret ville se en förändring i byggandet. Vi lade ett politiskt initiativ 2018, där vi initierade ett arkitekturprogram. Vid större bygglovsärenden skulle nu arkitekten beskriva och motivera arkitekturvalen som ett krav i ansökan. Det skapade en medvetenhet där gestaltningen ända från start behövde vara genomtänkt.

Genom arkitekturprogrammet blev den fysiska miljön mer prioriterad. För att skapa god arkitektur behöver en rad aktörer kliva in och samverka redan innan byggprocessen påbörjas. Detta görs i Karlstad genom att stadsbyggnadsförvaltningens tjänstepersoner har en dialog med fastighetsutvecklare, arkitekter, byggherrar och fastighetsägare om förutsättningarna för att åstadkomma så god arkitektur som möjligt.

När det gäller faktiska möjligheter och relevanta behov av att ställa höga krav på byggherrar avseende färg, form och materialval, så skiljer sig dock förutsättningarna mycket åt från fall till fall. Därför försöker kommunen alltid, i samråd med den som kan och vill bygga, uppmuntra till för platsen relevant, intressant och väl gestaltad utformning av både nya byggnader och utomhusmiljöer.

Arkitektur och byggande engagerar många Karlstadsbor, vissa tycker att moderna byggnader är vågade och spännande medan andra kan uppleva det vara fult och vanhedrande mot omgivningarna. Vi bygger och skapar nya stadsrum där utmaningen är att skapa livsmiljöer som ska ge en känsla av att man trivs, är trygg och där man mår bra.

Vi i det blågröna styret kommer även framåt att jobba aktivt för att hitta de bästa lösningarna för det som byggs så att vi alla kan vara nöjda med vårt gemensamma Karlstad.

Erik Nilsson (KD)

Kommunalråd, ordförande för stadsbyggnadsnämnden i Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.