Håll gängbrottslingarna borta

Ledare
PUBLICERAD:
Våxnäs centrum från ovan.
Foto: Tommy Andersson

I veckan kom larm från boende och affärsidkare i Våxnäs centrum om ökade oroligheter. Bilbränder, vandalism, narkotikaförsäljning, hot och våld har spritt sig. Även på Kronoparken har störningarna ökat, och Polisen säger till NWT att de inte har förmåga att stävja brottsligheten både på Kronoparken och på Våxnäs.

Detta är högst alarmerande. Hittills har Karlstad varit relativt förskonad från den grova och utbredda gängkriminaliteten. Risken är nu överhängande att den sprider sig från utanförskapsområdena på andra håll i Sverige och hit. Därför är det avgörande att vi sätter in motåtgärder redan nu, innan det eskalerar utom kontroll. Det handlar om en begränsad krets unga personer, upp till 20 år, enligt Polisen. Om inte dessa möts med kraftfulla motåtgärder (inget daltande) så får de blodad tand och situationen blir bara värre.

Polisen måste få mer resurser för att kunna ingripa över hela Karlstad. Tryggheten måste öka för invånarna och det måste vara nolltolerans mot brottslighet. Om inte poliserna räcker till får man satsa på att anställa ordningsvakter.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.