Emil och Mikael Hedelin från Lysvik har länge varit intresserade av svarvning, fräsning och svetsning. För ett år sedan startade de sitt bolag och i och med pandemin fick de möjlighet att sätta i gång på allvar.
– Drömmen är att vi ska kunna försörja oss båda två, säger Emil Hedelin.
Bröderna Hedelin är uppvuxna på en gård i Lysvik tillsammans med syster Matilda och deras föräldrar. Där har också deras intressen för svarvning, fräsning och svetsning vuxit fram. I dag har de sin verkstad i maskinhallen som ligger i anslutning till barndomshemmet som funnits i släkten i många generationer.
– Vi ska göra i ordning fikarummet i hallen så småningom. Men än så länge funkar det bra att gå över till mamma och pappa, skrattar Emil och Mikael.
Praktik är viktigt
Emil gick gymnasiet på Södra Viken med inriktning skog.
– Sista året gick jag service och reparation och gjorde mycket praktik. Jag skulle egentligen jobba med skogsmaskiner men följde med min morbror Jan på praktik i Kiruna för att praktisera som reparatör på Bergteamet Raiseboring Europe. Sedan dess har jag varit kvar på samma företag, säger han.
Nu arbetar Emil som operatör och kör raiseborrmaskin som borrar ventilations- och tippschakt.
Mikael gick Industriprogrammet på Stjerneskolan i Torsby med svetsinriktning.
– Jag gjorde praktik på Volvo i Arvika och fick jobb innan jag tog studenten. Där svetsar jag bakramar till hjullastare. Och där har jag jobbat i nästan tre år innan jag blev varslad på grund av corona, säger Mikael.
– Så praktik fungerar bra, säger Emil.
Svarv blev starten
Mikael föll för svetsningen på högstadiet.
– Första gången jag fick prova att svetsa var på elevens val i nian, säger han.
– Ja det var då han svetsade slut på alla mina pinnar, skrattar Emil.
Emil började köpa utrustning när han var runt 20 år.
– Det började med en liten svarv som jag köpte 2012 här i Sätergården. Sedan fick jag hem en liten större och för fyra-fem år sedan hämtade vi den vi har i dag.
Intresset för den nuvarande verksamheten startade egentligen med att Emil gjorde praktik på ett företag i Sätergården.
– Vi renoverade hydraulkolvar, bytte delar och svetsade. Jag fick svarva där och det tyckte jag var kul, säger Emil.
Nytillverkning och reparation
Firman har funnits sedan augusti 2019. Kunderna är främst entreprenadföretag.
– De som har grävmaskiner och skogsmaskiner kan vi göra reparationer och renovering åt. Och allt vad gäller större maskiner, hydraulkolvar, skopor och grejor till skogskärror gör vi. När det behövs fräsas, svetsas och svarvas helt enkelt, berättar Emil och Mikael.
De fokuserar på att nytillverka och reparera.
– Vi kollar skicket och ofta räcker det att nytillverka något och använda resten av det gamla. Då byter vi bara det som behöver bytas och då blir det bättre pris, säger Emil.
Emil och Mikael kompletterar varandra.
– Jag håller på med svarvning , fräsning och skärande bearbetning. Brorsan håller på med svetsning och skruvningen gör vi båda två, säger Emil.
Uppdragen
Förutom att utföra arbetet gör de design och konstruktion.
– Vi har gjort några nya grejor, hydraulkolvar och en grind till grannens timmerkärra. Då kopierade vi inte bara utan gjorde förbättringar så den blev mer stabil. Det är roligt när det inte är helt lätt så att man får tänka och se till att det blir snyggt. Vi fick precis in en framaxel till en gammal Walmet som vi ska renovera pendeln på, berättar bröderna.
De gör också andra typer av jobb. Bland annat hängare till viktskivor och ett ställ till skivstänger till lokala gymmet i Lysvik. Och en specialbeställd skopa till en grävmaskin.
– Skopan används för att kunna gräva under kablar och rör dit man inte når med en vanlig skopa. Där slipade jag bland annat bort rost, svetsade i förstärkning och svetsade på redskapsfäste, berättar Mikael.
I svarven görs allt som är cylindriskt.
– Till exempel cylinderrör till hydraulkolvar. Kapaciteten i svarven är 2,5 meter långt och 400 millimeter i diameter. Det är inte så många ställen som har det här omkring förutom stora industrier, säger Emil.
Roligt arbete
Planen är nu att utöka verksamheten.
– Det är gôtt att vara sin egen så småningom. Jag har haft intresset och köpt massa grejor så det är fint att kunna dra in lite pengar på det, säger Emil.
– Och göra något som man tycker är roligt. Och utmaningen i att prova nya grejor, säger Mikael.
De har haft mycket att göra och efter semestertid har arbetet kommit i gång igen. Och det är bra för den gemensamma drömmen.
– Det är att vi ska kunna försörja oss båda två. Och kanske bygga ut någon gång, avslutar Emil Hedelin.