Bekymret med rut och rot

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten har tankar om Rot-och Rutavdrag.
Foto: Jessica Gow/TT
Angående rot- och rutavdrag.

Bekymret med dessa bidrag, riktade till en viss sektor är inte obetydliga.

Exempel på detta är skenande priser på material och arbetskraft. Att de som saknar tillräcklig inkomst för avdrag inte längre har råd att betala för dessa tjänster. Eller företag som inte är berättigade till avdrag.

I förlängningen drabbar detta i vanlig ordning, låginkomsttagare, ensamhushåll och pensionärer som inte har råd att reparera sina egna bostäder. Eller de som hyr en bostad av en fastighetsägare som inte längre har råd med underhållet.

Dopningen av marknaden bidrar till att dessa ovannämnda bostäder förfaller, oavsett vem som äger fastigheten.

Sverige behöver inte mer riktade bidrag till enskilda sektorer. Sverige behöver kraftigt sänkta inkomstskatter speciellt för låga inkomster och ett grundavdrag värd namnet, åtminstone 100 000 kronor per år.

Hellre det än ett avdragstak på 100 000 kronor för Rut/Rot vilka de som inte reparerar själva, får betala via skattsedeln.

Avdrag lika med bidrag

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.