Hoppa till huvudinnehållet

Vill öppna förlossningen – men tidigast om fem år

Publicerad:
Frågan om upphandling av förlossningen på Karlskoga lasarett väcks nu åter till liv.
Frågan om upphandling av förlossningen på Karlskoga lasarett väcks nu åter till liv. Foto: Roger Gleisner

Efter att ha valt att lägga ärendet på hyllan under några månader har regionstyrelsen nu återtagit frågan om att upphandla förlossningen på Karlskoga lasarett.

Det kan dock dröja upp till minst fem år innan en eventuell återöppning kan bli verklighet.

Regionstyrelsen kommer föreslå regionfullmäktige besluta att ge hälso-och sjukvårdsnämnden i uppdrag att genomföra en upphandling av förlossningsverksamheten i Karlskoga. Detta enligt de handlingar som publicerats inför sammanträdet den 10 september.

Förslaget ligger på bordet efter att frågan åter väckts efter några månader i coronafrysboxen. Det var den 26 februari som hälso- och sjukvårdsnämnden, genom regionstyrelsen och regionfullmäktige, beslutade att ge sig själva i uppdrag att genomföra en upphandling som säkerställde ett framtida återöppnande i Karlskoga.

Oförändrad kravbild

Ett återöppnande kräver dock fortsatt att förlossningen i Karlskoga "långsiktigt och hållbart kan upprätthålla och säkerställa en patientsäker vård"; det krav som låg till grund för att idén om att lägga ut förlossningen på upphandling kom till.

Nu hoppas regionen kunna påbörja det arbete som, under våren, sköts på framtiden men det beräknas dröja länge innan det kommer att kunna gå i mål.

En arbetsgrupp med berörda verksamhetschefer och chefläkare arbetade under hösten 2019 med att ta fram förutsättningar för ett återöppnande. Arbetet ledde fram till dokumentet ”Hälso- och sjukvårdsdirektörens plan för att återöppna förlossningen vid Karlskoga lasarett” där det går att läsa att "förlossningen i Karlskoga kan återöppnas tidigast vid årsskiftet 2024/2025 under förutsättning att föreslagna bemanningsåtgärder har varit framgångsrika".

Fler försök

Hälso- och sjukvårdsnämnden anser dock att det är viktigt att förlossningsverksamheten kommer i gång så fort som möjligt och föreslår därför att det genomförs försök att på andra sätt få igång en verksamhet i Karlskoga vid en tidigare tidpunkt.

Nettokostnadsökningen jämfört med dagens summa uppskattas till cirka 22 miljoner kronor, enligt den rapport som lagts fram.

Artikeltaggar

BB-fråganHälso- och sjukvårdsnämndenKarlskogaKarlskoga lasarettNyheterRegionstyrelsenSjukvård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.