Hoppa till huvudinnehållet

Sverige tionde bästa landet att växa upp i

Publicerad:
Sverige hamnar på plats tio när barns hälsa och förutsättningar rankas av Unicef. Arkivbild.
Sverige hamnar på plats tio när barns hälsa och förutsättningar rankas av Unicef. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Sverige hamnar på tionden plats när barns hälsa och förutsättningar rankas bland totalt 38 OECD-länder i en ny rapport från Unicef. I topp hamnar Nederlederna följt av Danmark och Norge. Femteplatsen står Finland för.

– Vi har alla förutsättningar i det här landet, ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Det finns ingen anledning vi inte skulle ligga i topp, säger Pernilla Baralt, generalsekreterare för Unicef Sverige, till Sveriges Radio Ekot.

FN-organet har sammanställt uppgifter om barns kunskaper, färdigheter samt psykiska och fysiska hälsa från olika källor.

I frågan om barns psykiska hälsa ramlar Sverige ner på plats 22 i rapporten. Måttet baseras på självmordsstatistik och en Pisa-undersökning där barn har fått svara på hur nöjda de är med sina liv. Unicef flaggar dock för att det saknas bra och tillförlitliga sätt att jämföra barns psykiska mående mellan länder.

Artikeltaggar

BarnOECDSamhälleUnicef

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.