Holmgren: Skyddad natur i EU måste återställas

Signerat | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Vi måste göra allt vi kan för att stoppa den massutrotning av arter som vi tyvärr är på väg in i. Det kommer att kräva investeringar utan motstycke i mänsklighetens historia, skriver Pär Holmgren.
Foto: Fredrik Persson / TT

Direkt från Europaparlamentet

Tack vare grönt parlamentariskt arbete ska nu en tredjedel av EU:s yta skyddas och skadad natur ska återställas. Det är en sann, grön vinst, skriver Pär Holmgren.

Hösten närmar sig med stormsteg. Svampskogarna är välbesökta och löven kommer sakta men säkert att byta färg och form. När semestrarna i coronapandemins spår möjligtvis sett annorlunda ut än tidigare år är det nog många med mig som njutit av allt vackert i naturen, surrande bin, prunkande parker och myllrande ängar. Naturen är inte bara vacker för ögat, eller avslappnande för själen utan också ovärderlig för vårt samhälle. Den biologiska mångfalden är själva förutsättningen för naturens processer och därmed i förlängningen vårt samhälle och ekonomi. Det är naturens eget försäkringsbolag.

Vi människor har alltid varit beroende av naturen. Som odlingsmark, energikälla eller för rekreation. Men tyvärr har vi utnyttjat naturen i en takt som håller på att få oanade konsekvenser. Just nu står vi inför en utveckling som helt saknar motstycke i mänsklighetens historia. Utrotningstakten av arter, på grund av människans påverkan på miljön är åtminstone hundra gånger snabbare än på naturlig väg. Forskare menar att planeten är på väg mot en sjätte massutrotning; något som senast skedde när dinosaurierna dog ut för 65 miljoner år sedan.

För att motarbeta denna utveckling måste vi bevara, återställa och förstärka den livskraft som naturen ger, genom rening av luft och vatten, pollinering, näringsämnen och resurser av olika slag; ekosystemtjänster som är ovärderliga för vår överlevnad.

När EU-kommissionen innan sommaren presenterade sin strategi för biologisk mångfald blev vårt gröna inflytande i EU tydligt. Tack vare grönt parlamentariskt arbete ska nu en tredjedel av EU:s yta skyddas och skadad natur ska återställas. Det är en sann, grön vinst! Nu återstår dock ett viktigt arbete för oss gröna att säkerställa förändring i praktiken, så att skydd och återställning blir mer än bara ord på papper. De målsättningar som föreslås måste framför allt bli bindande. Vi ser framför oss en hård kamp för att inför våra politiska motståndare försvara föreslagna investeringar. Investeringar som garanterat också återbetalar sig.

Det är dags att förändra synen på vårt förhållande till naturen. Inte bara till dess inneboende ekologiska värde utan även värdet i förhållande till människa, samhälle och ekonomi. Vi gröna kämpar för investeringar i naturen och biologisk mångfald, det är ingen nyhet, och vi gör det för att de investeringarna göder den livskraft som vi alla, inklusive ekonomin, lever av.

Vi måste göra allt vi kan för att stoppa den massutrotning av arter som vi tyvärr är på väg in i. Det kommer att kräva investeringar utan motstycke i mänsklighetens historia. Vi kan därför inte längre se satsningar på miljö och naturvård som kostnader. Det är investeringar. Investeringar som kommer att ge bästa tänkbara avkastning i framtiden.

Konsekvenserna blir annars förödande för naturen, den biologiska mångfalden, människan och ekonomin.

Pär Holmgren

Europaparlamentariker (MP)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.