Fanny blev bara elva år – klassen samlar in pengar till hennes minne

Publicerad:
Tine Johansson och Bianca Skovol, två av Fannys närmaste vänner, hoppas med övriga klassens hjälp samla in 20 000 kronor till Barncancerfonden. Foto: Kajsa Juslin

Karlskogatjejen Fanny Fransson blev bara elva år. Hon gick bort i leukemi för knappt ett år sedan.

Sjätteklassarna på Bråtenskolan samlar nu in pengar till Barncancerfonden, till minne av sin goda kamrat.

Ronja Larsson: "Jag var så nära att dö"

Målet var 10 000 kronor men eleverna har på onsdagen, bara sju dagar efter starten redan fått in 13 700 kronor.

Nu hoppas klassen få in totalt 20 000 kronor till Barncancerfonden till den 16 oktober. Då har det gått ett år sedan deras klasskamrat Fanny Fransson avled.

Rörd och tacksam

Fannys mamma Lena Fransson har tipsat tidningen om insamlingen.

– Det är jättefint. Jag är rörd och tacksam för det klassen gör, säger Lena Fransson.

Hon berättar att Fanny fick sin diagnos hösten 2018 och gick bort ett år senare.

Fanny hade just börjat årskurs fyra när hon fick diagnosen AML-leukemi, alltså Akut myeloisk leukemi. Det är en ovanlig cancersjukdom hos barn och det finns inga svar på varför just Fanny skulle behöva drabbas av det.

– All behandling skedde i Uppsala, eftervården i Örebro. Hon blev väldigt dålig och led av både hjärtproblem, bältros och problem med bukspottkörteln i samband med cellgifterna. Det var en tuff behandling och till sist orkade inte hennes kropp mer, säger Lena Fransson.

Ville göra något

Fannys lärare Andreas Ovén tog initiativet till insamlingen av pengar till Barncancerfonden, som sker via Facebook.

– Jag och eleverna kände att vi ville göra något för Fannys minne. En insamling passar bra i samband med årsdagen, säger Ovén.

Klasskamraterna har just börjat årskurs sex. Många av dem gick i samma klass som Fanny från förskoleklass till årskurs fyra.

Bästa vännerna

Tine Johansson och Bianca Skogvall, som var två av Fannys närmsta vänner, tog naturligtvis bortgången mycket hårt.

– När hon hade det jobbigt fanns vi där för henne. Hon har alltid funnits där för oss. När hon blev sjuk ringde vi till henne varje dag och vi sov hos henne både på vardagar och helger när hon var hemma från behandlingar, säger de.

När Fanny fick en upplevelse genom organisationen Min stora dag var vännerna med – de åkte limousine till Örebro.

– Vi körde gokart tillsammans. Fanny vann, hon var ju en sådan tävlingsmänniska. Det var jättekul att vi fick åka dit.

De beskriver Fanny som sin allra bästa vän, de tre hittade på det mesta tillsammans under flera år.

Ingen ska behöva dö

– Det har varit en jättejobbig tid sedan Fanny gick bort. Det blev bara svart när hon gick bort. Ingen av oss fattade det först, det tog tid innan det sjönk in, säger de.

Fanny hade tidigare frågat vännerna om de ville sjunga på hennes begravning. Det ville de absolut, men de orkade inte.

– Det kom bara tårar. Det gick inte.

Johansson och Skogvall vill samtidigt med klassens insamling också uppmärksamma cancer bland barn.

– Inget barn ska behöva dö av cancer. Det är så oerhört hemskt. Vi hoppas att forskningen om cancer gör skillnad för andra i framtiden.

Här är sjätteklassarna på Bråtenskolan samlade vid trädet som planterades på skolgården till minne av Fanny. Läraren Andreas Ovén, längst till höger.
Här är sjätteklassarna på Bråtenskolan samlade vid trädet som planterades på skolgården till minne av Fanny. Läraren Andreas Ovén, längst till höger. Foto: Kajsa Juslin
Årskurs sex på Bråtenskolan har startat en insamling till barncancerfonden efter att klasskamraten Fanny Fransson gick bort i leukemi förra året
Årskurs sex på Bråtenskolan har startat en insamling till barncancerfonden efter att klasskamraten Fanny Fransson gick bort i leukemi förra året Foto: Kajsa Juslin
Årskurs sex på Bråtenskolan har startat en insamling till barncancerfonden efter att klasskamraten Fanny Fransson gick bort i leukemi förra året. De har också planterat ett träd utanför skolan i hennes minne
Årskurs sex på Bråtenskolan har startat en insamling till barncancerfonden efter att klasskamraten Fanny Fransson gick bort i leukemi förra året. De har också planterat ett träd utanför skolan i hennes minne Foto: Kajsa Juslin

Artikeltaggar

BarncancerfondenBråtenBråtenskolanInsamlingarKarlskogaNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare