Hoppa till huvudinnehållet

Polskt företag fälls av arbetsdomstolen

Publicerad:
Genrebild. Foto: Samuel Pettersson/TT

Arbetsdomstolen har gett Byggnads rätt mot det polska företaget som arbetade med byggnadsställningar vid uppförandet av den nya pappersmaskinen vid Billerud Korsnäs pappersbruk i Grums under 2018-2019.

– Återigen har det visat sig hur rutten byggbranschen är. Jag är verkligen nöjd att Arbetsdomstolen så tydligt visar allvaret i situationen. Fuskarna måste avslöjas och straffas, det är viktig för arbetarnas trygghet och säkerhet men också för hela branschens trovärdighet, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare, i ett pressmeddelande.

Enligt domstolen har bolaget ”brutit mot byggavtalet genom att i stor utsträckning och under lång tid ta ut för mycket i arbetstid och låta arbetstagarna arbeta på enligt avtalet otillåtna tider”.

Företaget ska systematiskt ha fuskat med övertid samt struntat i att betala ut såväl lön, övertidsersättning, helgersättning, traktamente och arbetstidsförkortning till sina anställda.

Nu döms bolaget att betala fyra miljoner kronor i skadestånd.

Domen vinner laga kraft inom en månad.

Artikeltaggar

ArbetsdomstolenBillerud KorsnäsGrumsNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.