Utskott vill ha svar om högskoleprov

Skola & utbildning
PUBLICERAD:
Högskoleprovet får vänta till våren – eller? Frågan tas upp i utbildningsutskottet i dag, tisdag. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Hur blir det egentligen? Blir det något högskoleprov i höst?
Det har varit några turer, men kanske klarnar bilden efter ett möte i riksdagens utbildningsutskott i dag dit bland andra högskoleminister Matilda Ernkrans (S) är kallad.

Högskoleprovet har satt regeringen under viss press. Ingen ifrågasatte att vårens prov ställdes in i det ansträngda coronaläget. Men när Universitets- och högskolerådet (UHR) meddelade att inte heller höstens prov kunde genomföras på ett smittsäkert sätt väcktes kritik.

Fyra partier – Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – kräver att regeringen säkerställer att det blir ett prov i höst, och röstade i förra veckan igenom att utbildningsutskottet tar initiativ i frågan.

Ordentlig funderare

Dagen efter presenterade högskoleminister Matilda Ernkrans en möjlig öppning: att begränsa antalet provskrivare. Endast de som aldrig skrivit provet förr skulle få möjlighet.

– Jag förväntar mig att universitet, högskolor och UHR tar sig en ordentlig funderare på om detta inte ökar deras möjligheter för att genomföra provet i höst, sade Matilda Ernkrans till TT.

Det ministern bad om var snarare att UHR och de 21 berörda lärosätena skulle ta sig en ny funderare. De tyngsta instanserna i gruppen hade redan, i en snabbt genomförd remissomgång, meddelat att det skulle bli mycket svårt att genomföra ett prov i höst. Av UHR:s svar framgår att det även med begränsning skulle handla om tiotusentals provskrivare.

Högskolesektorn vill i stället vänta till vårterminen, då provskrivarna kan fördelas på två provtillfällen.

Backar inte

Matilda Ernkrans har varit tydlig med att smittskyddsläget måste väga tyngst. Men hon är också medveten om kraven i utbildningsutskottet. Och Roger Haddad (L), förste vice ordförande i utskottet, är inte villig att backa.

– Vi vill att ett högskoleprov ska genomföras i höst, och det kravet gäller så länge det inte framkommer något nytt. Skulle exempelvis Folkhälsomyndigheten gå ut och avråda från att hålla provet i höst, då får vi acceptera det, säger han.

Utöver Ernkrans är även UHR:s generaldirektör Karin Röding samt universitetsdirektören Eino Örnfeldt vid Stockholms universitet kallade till utbildningsutskottet. Stockholms universitet är landets största provanordnare och ser det som omöjligt att i det här skedet ro iland ett prov för uppskattningsvis 16 000 förstagångsskrivare i regionen i höst.

– Vi skulle i normalfallet vara i full färd med att rekrytera och utbilda provpersonal, och nu skulle det behövas många fler. Det man borde lägga kraft på är att säkra att vi kan genomföra prov i vår. Man ska också komma ihåg att ett inställt prov inte stoppar någon från att läsa vid högskola. Cirka 80 procent av alla utbildningar kräver inget urval, säger Eino Örnfeldt.

Anna Lena Wallström/TT

Fakta: Högskoleprovet

Högskoleprovet skrivs vanligen två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans utöver betygsresultatet att komma in på en populär högskoleutbildning. Det skrivs framför allt av ungdomar som är på väg att lämna gymnasieskolan.

21 universitet och högskolor anordnar högskoleprovet på sammanlagt cirka 120 provorter.

Vanligen anmäler sig omkring 100 000 personer till högskoleprovet varje år, varav 40–45 procent gör det för första gången.

Som en följd av de inställda proven i år har UHR fått i uppdrag att ta fram fler högskoleprov. Minst tre prov år ska finnas tillgängliga åren 2021–2023.

Regeringen har också förlängt giltighetstiden för resultat på provet, från fem till åtta år. Därutöver har regeringen beslutat att provet ska kunna skrivas av en begränsad grupp, förstagångsskrivare, om smittskyddsläget inte möjliggör prov för alla intresserade.

Källa: UHR

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.