Karlstadsparet Marja och Rune Wirén samlade på konst - gedigna målningar och skulpturer av erkända konstnärer. Deras lägenhet var fylld av verk av Amelin, Grünewald, Fagerkvist.
Nu ställs deras livs samling ut, på Värmlands museum.
Resultatet? En färgstark och trivsam blandning av samlarnas egna favoriter - om än med en stor lucka.
Paret Wirén bodde i en modern lägenhet i Karlstad, men där upphör allt vad vanlighet heter. Hela hemmet var fyllt av konstverk.
– Till och med i köket hängde det konst på väggarna, berättar museets utställningschef Karin Åberg Waern.
Några fotografier i ett hörn visar interiörer från lägenheten, men det finns hemkänsla också i resten av utställningen.
– Det här är verk som de har valt att ha omkring sig, säger konstintendenten Fiffi Myrström. Konsten var någonting som var nära dem, för de hade den inpå sig, hela tiden.
Hon tycker att den närheten syns i urvalet som paret gjort.
Glädje och färger
– Jag tror också att det har styrt vad de vill ha, för det är sådant som är trevligt att titta på. Här handlar det om att visa blommor och det är människor som ser ut att må väldigt bra. Det ser man också på färgerna i samlingen - här finns glädje.
Rune Wirén gick bort år 2000 och Marja 2008. Då var det redan bestämt, att större delen av deras konstsamling skulle förvaltas av Värmlands museum. De visste att de hade en samling av värde.
– Här finns alla de mest kända manliga konstnärerna från 1900-talets början, säger Karin Åberg Waern.
Där finns måleri av Albin Amelin, Tor Bjuström, Isaac Grünewald, Thor Fagerkvist, Carl Kylberg, Karl Nordström, Inge Schiöler, Carl Wilhelmson med flera, och skulpturer av Carl Eldh, Christian Eriksson, Liss Eriksson, Bror Hjorth, Arvid Knöppel och Carl Milles.
Kvinnorna saknas
Här ges en bra chans till en mönstring av många av de allra finaste svenska konstnärerna från första halvan av 1900-talet - men ett stort frågetecken måste ändå resas. Det fattas något.
Var är alla kvinnor? Varför samlade de bara på konst av män?
– Det skulle vara väldigt intressant att veta. Det finns ju många konstnärer som var kvinnor och var verksamma då och var uppmärksammade. Det är lite av ett mysterium. Det kan vara en slump, att det var det som fanns på marknaden, det som ställdes ut - men det är konstigt! säger Fiffi Myrrström.
Utställningen Wiréns samling visas 2 september till 31 januari.