Hembygdsböcker från Värmland och Dalsland tävlar om pris

Publicerad:
Per Emilssons bok om Björneborg har chans att få ett pris.

En värmländsk bok kan vara Årets hembygdsbok. "Älskade Björneborg" heter boken som nominerats - och tävlar med bland annat en bok om Ärtemark i Dalsland.

Priset har delats ut sedan 2012 och bakom utmärkelsen står Sveriges hembygdsförbund.

– Vi vill med utmärkelsen uppmärksamma hembygdsföreningarnas omfattande arbete med att utforska och förmedla den lokala historien. Ett arbete som görs ideellt med små resurser, men med imponerande kunskap och stor entusiasm, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för förbundet.

Han räknar med att det kommer ut 1300 skrifter per år tack vare hembygdsföreningarna i Sverige: böcker som "på olika sätt berättar om lokalsamhällets människor, miljöer och utveckling".

Boken om Björneborg kom till med stöd av Björneborgs hembygdsförening och har nominerats till priset av Värmlands hembygdsförbund.

Dalslands fornminnes- och hembygdsförbund har också lämnat in en nominering. De vill prisa boken "Torp och ödegårdar i Ärtemark".

Bengtsforstraktens hembygdsförening står bakom boken som är Dalslands hopp i boktävlingen.
Bengtsforstraktens hembygdsförening står bakom boken som är Dalslands hopp i boktävlingen.

Totalt tävlar 14 böcker och vem som vinner avslöjas vid en enklare ceremoni i oktober.

Förra året gick priset till Föreningen Svedala Barabygdens årsbok, som nominerats av Skånes hembygdsförbund.

Artikeltaggar

ÄrtemarkBengtsfors HembygdsföreningBjörneborgBjörneborgs hembygdsföreningDalslandFamiljHistoriaLitteraturNöje/KulturNostalgiSveriges HembygdsförbundVärmlands hembygdsförbund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare