Hoppa till huvudinnehållet

Gränshandlare: "Det börjar likna en politisk soppa"

Publicerad:
Torbjörn Swartz är vd för Gränsköp Värmland.
Torbjörn Swartz är vd för Gränsköp Värmland. Foto: Helena Karlsson

Torbjörn Swartz är vd för Gränsköp Värmland. Han ser positivt på norska myndigheters nya rekommendation.

Samtidigt riktar han en skarp känga mot grannlandet.

– Det börjar likna en politisk soppa, säger han.

Livet på gränsen har inte varit lätt de senaste månaderna. Nu vill norksa myndigheter att landets regering återigen "öppnar gränsen" mot Värmland och tar bort inresekarantänen.

Torbjörn Swartz tycker det inte är mer än rätt.

– Vi är en bra bit under den accepterade nivån. Det är hög tid att de öppnar igen, säger han.

Han är vd för Gränsköp Värmland som har Maximatbutikerna i Töcksfors, respektive Charlottenberg.

– Nu borde väl de ha märkt att det inte blir någon smittspridning när folk handlar i några butiker. Det har vi ju sett nu.

Han syftar till att den senaste ökningen av coronafall i Värmland i stort har handlat om yngre människor som varit och rest på sin semester. Inte minst till västkusten.

– Efter att det har det lugnat sig är tydliga tecken på att gränshandeln fungerar och att båda Sverige och Norge klarar det här galant. Vi håller avstånd och följer regler. Då blir det ingen smitta, säger Torbjörn Swartz.

Men på det sätt som Norge har agerat den senaste tiden: att först grönlista Värmland, sedan rödlista och nu igen vilja ta bort resekarantänen, irriterar gränshandlaren.

– Vad är det här egentligen? Det börjar likna en politisk soppa. Det finns inget som hjälper att tvärtstänga en gräns mellan två länder som typ är likadana. Det finns ingen logik i det: ett rent dumt beslut.

Om den norska regeringen väljer att möta Folkehelseinstituttets rekommendation – Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten – kommer karantänskravet att tas bort natten till lördag den 5 september,

Artikeltaggar

CoronavirusetGränshandelNäringslivSamhälleTorbjörn SwartzVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.