FHM: Coronaregler kan skärpas lokalt

Nyheter | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, och socialministern Lena Hallengren (S) om hanteringen av framtida eventuella utbrott av covid-19 under en pressträff på Rosenbad.
Foto: Marko Säävälä / TT
Coronarestriktionerna kan skärpas väsentligt på lokal nivå vid framtida klusterutbrott. Det kan bli tal om munskyddskrav, karantän av anhöriga och en lokalt lägre gräns för hur många personer som får träffas samtidigt, uppger Folkhälsomyndigheten i sin strategi för framtiden.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer blir en lägsta nivå som regionalt och lokalt alltså kan stramas åt, berättar myndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff med regeringen.

Exempelvis går det att begränsa allmänna sammankomster ytterligare i ett särskilt geografiskt område och lokalt kan det också utfärdas krav på munskydd.

– I väntan på att man bygger bort trängsel på vissa ställen i kollektivtrafiken till exempel, säger han.

Vad har fått er att omvärdera er syn på munskydd?

– Det är ingen omvärdering, men vi har sagt att det inte är en långsiktig och hållbar lösning.

Avspärrning och karantän

Områden och verksamheter kan också komma att spärras av efter beslut från lokala myndigheter tillsammans med Folkhälsomyndigheten, vilket socialminister Lena Hallengren (S) exemplifierar.

–Det kan vara en förskola som får stänga ner en avdelning, säger hon.

Men det kan också handla om större sammanhang.

– Om man tänker ett väldigt kraftigt lokalt utbrott, som i Gällivare fast mycket kraftigare, och om det kunde isoleras till bostadsområden eller delar av Gällivare så kan man tänka sig en avspärrning för och in- och utresande, säger Johan Carlson.

Vad händer om man bryter mot detta?

– Den bevakas av ordningslagen så det är straffbelagt.

Folkhälsomyndigheten ska också inom kort presentera nya råd för personer i samma hushåll som smittade. Uppmaningen är då att man ska stanna hemma.

– Vi har den största risken av smittspridning i familjen mellan vuxna. Vi kan ha tydligare regler för att man faktiskt ska stanna hemma, och inte bara ha en frivillig karantän, säger Johan Carlson.

"Pratar om år"

De nya förslagen är ett svar på ett regeringsuppdrag som gavs tidigare i somras. Uppdraget syftade till att flera myndigheter skulle planera för eventuella nya utbrott av covid-19.

På presentationen vädjar både Folkhälsomyndigheten och socialminister till tålamod och långsiktighet.

– Jag är mest orolig över att människor känner att det här är över. Att man tänker att man inte behöver vara så noga längre, nu är inte handhygien lika viktigt och att man gärna trängs med människor som vanligt, säger Lena Hallengren.

Folkhälsomyndigheten får frågan hur länge restriktionerna kommer att behöva efterlevas.

– När det gäller de grundläggande restriktionerna pratar vi inte om månader, då pratar vi om år, säger Johan Carlson.

Erik Nilsson/TT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.