Centern är fast i sin bubbla

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Centerledaren Annie Lööf sommartalade på Långholmen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Centerledaren Annie Lööf är tillbaka från sin föräldraledighet, och allt låter precis som förut. Hon och partiet befinner sig fortfarande i sin lilla bubbla, återupprepar gamla argument och verkar inte vilja se att verkligheten har förändrats. Kommer bubblan att spricka?

Det går visserligen att hävda att det mesta av den vanliga politiken också tagit en paus, i och med coronapandemin, och att det därför inte gör så stor skillnad om man är kvar i sin nio månader gamla bubbla. Men coronakrisen har ändrat på förutsättningarna för politiken, och kommer fortfarande att spela en roll framöver, även sedan vi lämnat den akuta fasen.

Problemet för Centern och Annie Lööf är att deras bubbla är äldre än de nio månader som partiledaren varit frånvarande, men att de inte lärt något nytt. De anser sig kanske inte ha behövt. I opinionsmätningarna har de legat stadigt omkring de dryga 8 procent de fick i valet. Partiet har varit rätt osynligt under dessa månader, men det har kanske gynnat dem, då deras politik inte skärskådats på samma sätt. Med Lööf tillbaka i sadeln blir det måhända ändring på den punkten.

Återkomsten inleddes med ett sommartal i helgen, och där handlade det mest om sänkta skatter och arbetsgivaravgifter, krav som även framförs i de pågående budgetförhandlingarna med de andra januaripartierna. Däremot var tystnaden talande om dagens stora ödesfrågor migration och gängkriminalitet. De kanske inte är så viktiga för Lööf och Centern, av goda skäl. De har nämligen inga svar på dem. Och nej, sänkta arbetsgivaravgifter för unga är inget riktigt svar.

Skjutningar, förnedringsbrott och kravaller hänger också ihop med det stora utanförskapet och de utsatta områdena. Det hänger även ihop med vår stora invandring och den därpå följande avsaknaden av en bra integration. Det finns ett samband. Men Centern har ju länge varit påhejare av en generös migrationspolitik, och inget tyder på att de ändrat uppfattning. Möjligen att de sade sig vilja ha sig en uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, vilket skulle ha vridit den opinionsmässigt besvärliga frågan ur deras händer. Nu blev det inte så. Migrationskommittén havererade och Centern slipper inte undan.

Lööf intervjuades också i söndagens Agenda i SVT. Där lät hon som en papegoja av sig själv månaderna efter valet 2018. Sakpolitiskt skulle det vara enklare att göra upp med M, men väljarna gav ju inte alliansen möjlighet att bilda regering, sade hon igen. Förutom att det gjorde de visst. Riksdagen har en icke-socialistisk majoritet och det är bara på grund av beröringsskräcken inför Sverigedemokraterna som hon blivit stödparti åt Socialdemokraterna.

Detta har moderatledaren Ulf Kristersson insett, särskilt efter Centerns svek. Men Lööf säger att hon är sorgsen över att M nu kan tänka sig att söka SD-stöd för sin politik. Samtidigt säger hon att samarbetet med S fungerat över förväntan. Något större tryck på att bryta upp det verkar inte finnas i Lööfs parti. Så vilket val har man då som borgerlig politiker om man vill bilda regering?

Ja, inte är det tillsammans med Centern. Det nygamla beskedet från Lööf var glasklart. Hon får vara hur sorgsen som helst, men det var C som spräckte alliansen. Den finns inte mer, och de borgerliga partier – enkannerligen Moderaterna och Kristdemokraterna – som ändå vill regera får helt enkelt söka stöd någon annanstans. Centern har ju valt vänstersidan.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.