Bubbel från Byrån: Raka rör i Miljöpartiet

Signerat
PUBLICERAD:
Och när miljöpartisterna ändå är igång finns tillfälle att lansera andra saknade funktioner i partiet. Som ett stuprör – som kan leda ned politiken från det blå där uppe via takåsarna till jorden, skriver Byrån.
Foto: Johan Nilsson / TT
Snarare skulle Miljöpartiet behöva experimentera med ett provrör – en ledare som valts utan krav på definierad könsidentitet, skriver Byrån.

Isabella Lövin har meddelat att hon lämnar politiken. Det innebär att Miljöpartiet äntligen kan moderniseras och får en chans att släppa de förlegade könsrollerna. Den nedärvda strukturen med ett manligt och ett kvinnligt språkrör tyder på en förlegad syn på kön och är knappast värdigt ett parti som kallar sig progressivt – sitt miljöpartistiska kön borde var och en få bestämma!

Snarare skulle Miljöpartiet behöva experimentera med ett provrör – en ledare som valts utan krav på definierad könsidentitet. Och när miljöpartisterna ändå är igång finns tillfälle att lansera andra saknade funktioner i partiet. Som ett stuprör – som kan leda ned politiken från det blå där uppe via takåsarna till jorden. Eller varför inte ett lysrör, som kan bringa ljus och klarhet över vad partiet rent konkret vill åstadkomma i regeringen.

Slutförvarad kärnvetenskap

Liberalernas envetna kamp för kärnkraft är beundransvärd. Om Centerpartiets och Miljöpartiets vindkraft kunde utnyttja all den motvind som Liberalerna utstår i fråga om kärnkraft i regeringssamarbetet så hade vi inte behövt oroa oss för höga elpriser och risk för elbrist.

I budgetförhandlingarna med januariavtalspartierna kräver Liberalerna, klokt nog, anslag till kärnkraftsforskning. Ett inte helt utsiktslöst krav, bedömer Byrån, då anslag för att utforska kärnkraften ur ett könsnormskritiskt intersektionellt postkolonialt genusperspektiv säkert borde kunna passera genom utbildningsdepartementet utan större motstånd.

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.