Hoppa till huvudinnehållet

Brandman på jobbet-dagen firas med – jourvecka

Publicerad:
Brandman på jobbet-dagen synliggörs på Note i Torsby. Från vänster, brandmännen Jonas Sjöberg, Andreas Ollén, Marcus Eriksson, Fredrik Olsson och Johan Westh, ställföreträdande räddningschef som är på besök.
Brandman på jobbet-dagen synliggörs på Note i Torsby. Från vänster, brandmännen Jonas Sjöberg, Andreas Ollén, Marcus Eriksson, Fredrik Olsson och Johan Westh, ställföreträdande räddningschef som är på besök. Foto: Morgan Bäckvall

Helt plötsligt kan det visa sig att några anställda på Note Torsby AB måste lämna sina arbetsplatser. Men inget konstigt med det: de är deltidsbrandmän. Idag är det Brandman på jobbet-dagen, kampanjen som syftar till att synliggöra både brandmän och huvudarbetsgivare.

När Brandman på jobbet-dagen hölls för första gången i hela Sverige 2019 blev det medialt uppmärksammat.

En dag för att hylla våra vardagshjältar

Den 1 september uppmanas alla Sveriges deltidsanställda brandmän att visa var de finns i vardagen, genom att bära något från sina räddningstjänst. Det kan vara en t-shirt, larmställ, en hjälm eller kanske en uniform - på sina ordinarie arbetsplats.

Räddningstjänsten i Torsby kommun har 75 deltidsbrandmän anställda i 49 olika företag.

På Note Torsby AB jobbar fyra av de deltidsbrandmän som finns i Torsby kommun. Tre av dessa fick fira Brandman på jobbet -dagen med att ha jourvecka.

Andreas Ollén, Fredrik Olsson och Jonas Sjöberg har jourvecka och förutom att bära räddningstjänstens tröja under arbetsdagen på Note, fanns förstås "personsökaren" med.

– Vi är tjänstemän och har möjlighet att rycka ut när det blir larm. På torsdag har jag ett kundbesök och då har jag bytt, så att någon annan tar mitt arbetspass, säger Jonas Sjöberg, teknisk projektledare på Note.

Förra jourveckan var det lite hektiskt, för då var det tre utryckningar på en enda dag.

– Den här veckan har vi inte haft larm, men det har bara gått en dag än, säger Andreas Ollén.

– En utryckning brukar inte ta så lång tid. Det handlar vanligen om en till en och en halv timme om det inte rör sig om en skogsbrand eller villabrand. Då handlar det om många timmar, säger Johan Westh, ställföreträdande räddningschef.

Artikeltaggar

NoteNyheterRäddningstjänstenTorsbyTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.