Hoppa till huvudinnehållet

Återställ Rot-avdraget och höj beloppet

Publicerad:
NWT Debattredaktion
debatt@nwt.se
Ett höjt Rot-avdrag skapar alltså förutsättningar för att bibehålla och utveckla hållbara byggnader, kan ge tusentals nya jobb samtidigt som det bidrar positivt till klimatomställningen, skriver Catharina Elmsäter-Svärd med flera.
Ett höjt Rot-avdrag skapar alltså förutsättningar för att bibehålla och utveckla hållbara byggnader, kan ge tusentals nya jobb samtidigt som det bidrar positivt till klimatomställningen, skriver Catharina Elmsäter-Svärd med flera. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Rot-avdraget är en välkänd reform som snabbt kan stimulera svensk ekonomi. Ett höjt avdrag kan skapa tusentals nya jobb och motverka osund konkurrens, skriver Catharina Elmsäter-Svärd med flera.

En pandemi har skakat om världen och vi vill nu tillsammans ta ansvar för företagande, jobb och svensk ekonomi. Arbetslösheten är hög och osäkerheten på arbetsmarknaden än större. Konkurserna ökar och sammantaget tilltar risken för svartarbete. Bygg- och installationssektorn är en viktig motor för samhällsbyggandet som vi vill ska göras hållbart och på schyssta grunder. Vi uppmanar därför regeringen att snarast använda en fungerande reform för att snabbt och tryggt stimulera jobb och ekonomi – återställ Rot-avdraget och höj beloppet.

Rot-avdraget är en välkänd reform som snabbt kan stimulera svensk ekonomi. Ett höjt avdrag kan skapa tusentals nya jobb och motverka osund konkurrens. Rot-avdraget är ett verktyg mot svartarbete, fusk och mygel och bidrar till en sund arbetsmarknad för alla parter.

Sverige har en extraordinär situation med hög arbetslöshet, därför vill vi värna om seriösa arbetstillfällen som också bidrar med skattemedel till Sveriges återstart.

När fler arbetar hemifrån har både hushållens köp av byggvaror och efterfrågan på hantverkstjänster ökat markant. Troligt är att detta skulle öka än mer om Rot-avdraget höjdes, vilket skulle ha stor betydelse för företag och skapar fler jobb. Skatteverket har redovisat betydligt fler sökta och beviljade rotavdrag, och nyligen genomfördes en Sifo-undersökning som visar att hälften av svenska folket gärna ser ett höjt Rot-avdrag.

Så skriver du en debattartikel

Ett höjt Rot-avdrag skapar alltså förutsättningar för att bibehålla och utveckla hållbara byggnader, kan ge tusentals nya jobb samtidigt som det bidrar positivt till klimatomställningen.

Byggmaterialhandlarna gav HUI Research i uppdrag att beräkna vilka sysselsättningseffekter ett återställt Rot-avdrag skulle kunna ge. En höjning av bidragsdelen från dagens 30 procent till 50 procent av arbetskostnaden, samt ett höjt takbelopp från 50 000 kronor till 100 000 kronor per person och år, visade sig skapa ytterligare upp till 7 500 heltidsarbeten inom bygg- och installationssektorn.

Regeringen har nyligen beslutat om ett utökat Rut-avdrag med syfte att öka sysselsättningen som tagit skada av coronapandemin. Från och med årsskiftet kommer ett större antal människor ges möjlighet att jobba inom Rut-branschen, personer som tidigare inte varit målgrupp för reformen.

Ett liknande beslut bör tas för ett utökat Rot-avdrag. Och till skillnad från Rut-branschen har vi inom bygg- och installationssektorn ett säkerhetssystem med ID06-kort, vilket säkrar varje specifik hantverkare till ett seriöst företag. Systemet förhindrar att människor felaktigt utnyttjas, skapar sundare konkurrens bland företagen samt säkerställer att skatter betalas in.

Vi står redo att återstarta Sverige för fler jobb och en starkare ekonomi. Vi tar ansvar för en grön omställning och ett hållbart samhälle. Är regeringen beredd att göra sitt – att snarast höja Rot-avdraget?

Catharina Elmsäter-Svärd

Vd, Byggföretagen

Monica Björk

Vd, Byggmaterialhandlarna

Anneli Kouthoofd

Vd, Byggmaterialindustrierna

Erik Haara

Vd, Glasbranschföreningen

Ola Månsson

Vd, Installatörsföretagen

Anders Robertsson

Vd, Maskinentreprenörerna

Pontus Sjöstrand

Vd, Måleriföretagen

Johan Lindström

Vd, Plåt- och Ventföretagen

Malin Löfsjögård

Vd, Svensk Betong

Klas Wåhlberg

Vd, Teknikföretagen

David Johnsson

Vd, Trä- och Möbelföretagen, TMF

Artikeltaggar

ArbetslöshetArbetsmarknadByggföretagenCatharina Elmsäter-SvärdCoronavirusetDebattFöretagandeHUI researchMalin LöfsjögårdOla MånssonSkatteverketSvensk BetongTeknikföretagenTMF