Hoppa till huvudinnehållet

Slarva inte bort en budget till

Publicerad:
Finansminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff om budgetarbetet.
Finansminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff om budgetarbetet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Statsbudgeten som skall leda Sverige ur coronakrisen skall snart tas fram. Det är tydligt att de ekonomiska hjul som stannat under pandemin måste börja snurra igen så snart det går.

Samtidigt behöver dock statens resurser koncentreras dit de behövs som mest. Dessvärre är finansminister Magdalena Anderssons (S) inriktning att staten skall prioritera det mesta, utom det som bara staten kan och får göra.

Den årliga pressträffen med finansministern inför budgetarbetet brukar hållas på Harpsund, men i år tog den plats i regeringskansliet. Andersson förklarade att den djupaste nedgången i ekonomin klarades av redan i våras, och att regeringen därför anser sig ha ett stort reformutrymme i budgeten för 2021.

Det utrymmet tänker Andersson dock inte lägga där det behövs som mest – på polis och försvar. Trots att situationen i Östersjön nu understryker ytterligare att det finns en osäkerhet i vårt närområde, och trots att grova och hänsynslösa brott avlöser varandra. Nej, istället skall över 100 miljarder kronor i satsningar gå till områdena välfärd, klimat och jobb.

Det är inte så att välfärden, klimatet och jobben är oviktiga, men inget av dessa områden är helt beroende av statens pengar och uppmärksamhet. Välfärden behöver absolut stöttning, men vad gäller miljöarbetet och jobbstimulering finns det många andra sätt att lösa problemen på än att bara kasta tunga slantar och hoppas att de rullar i rätt riktning.

Andersson hade kunnat få tips på sådana åtgärder om hon hade lyssnat på när Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson på onsdagen presenterade sina prioriteringar för nästa års budget. Då handlade det genomgående om arbetslinjen – att så många som möjligt skall arbeta och försörja sig själva. Viktiga delar som Svantesson framförde var bland annat integrationsåtgärder som utbildningsplikt, att a-kassan måste tillbaka till den tidigare nivån så snart som möjligt, och inte minst att både skattehöjningar och uppsägningar inom välfärden måste motverkas.

Just självförsörjningen är en bärande knäckfråga för både enskildas frihet och för att de offentliga budgetramarna skall hålla. M gör helt rätt som fokuserar på att stimulera och öppna för att människor och företag skall klara sig helt på egen hand, så att skattepengar kan gå till det som stat, regioner och kommuner måste göra – till exempel polis och försvar.

Liknande tongångar har också hörts från Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke (TT 27/8). Han efterfrågar först och främst inte sänkta skatter, som man skulle kunna vänta sig, utan i stället ett löfte om att skatterna inte skall höjas.

Att ekonomin behöver stimuleras är de flesta överens om. Likaså att välfärden behöver mer resurser. Men även med ett oväntat stort reformutrymme gäller det att inte ge allt åt alla. Det viktigaste är att så många som möjligt kan försörja sig själva, och kommuner och regioner får en stabil försörjning till välfärden.

Artikeltaggar

CoronavirusetElisabeth SvantessonHarpsundJan-Olof JackeLedareMagdalena AnderssonModeraternaSocialdemokraternaStatsbudgetenSvenskt Näringsliv