Hoppa till huvudinnehållet

Många vill ha nytt museum: "Vi fortsätter slåss"

Publicerad:
Mosaiska begravningsplatsen i Karlstad är en av påminnelserna om hur andra världskriget och Förintelsen berörde Värmland.
Mosaiska begravningsplatsen i Karlstad är en av påminnelserna om hur andra världskriget och Förintelsen berörde Värmland. Foto: Lisa Olaison

Flera städer står i kö för att få ta hand om det nya Förintelsemuseet.

Karlstad är en av kommunerna som anmält sitt intresse, uppbackad av Region Värmland och Karlstads universitet. Värmlands museum har också yttrat sig - med en lite annorlunda ingång.

I utredningen om ett svenskt Förintelsemuseum finns inget skarpt förslag om var ett sådant bör placeras. Tre orter nämns dock av utredaren: Stockholm och Malmö framstår båda som alternativ med många förespråkare; Karlstad nämns som något av en uppstickare.

Det är dock många fler än så om budet.

Det framgår när utredningen nu varit ute på remiss och kommuner, regioner, länsstyrelser, universitet och museer med flera lämnat sina synpunkter.

"Fortsätter slåss"

Malmö och Stockholm är fortsatt intresserade, men också Uppsala, Lund och Norrköping-Linköping har liksom Karlstad räckt upp handen i remissyttranden. Som NWT tidigare berättat har även Landskrona gett sig in i kampen.

– Jaha, är det så många. Men vi fortsätter att slåss för det här och hoppas att det kommer att hålla så långt det går, kommenterar Per-Samuel Nisser (M), kommunalråd. Vi har varit tydliga på att vi är intresserade och framför allt har vi visat att vi kan erbjuda något som ger bra förutsättningar, både med miljöerna, erfarenheten och kopplingen till universitetet.

Kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) tror att Karlstad fortsatt har chans att bli orten för ett helt nytt museum om Förintelsen.
Kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) tror att Karlstad fortsatt har chans att bli orten för ett helt nytt museum om Förintelsen. Foto: Helena Ingman

Han har tillsammans med kommundirektören skrivit under kommunens remissyttrande. Däri framhåller de att staden har "en stark berättartradition och flera kända museer" och ett gynnsamt geografiskt läge, mitt emellan Stockholm, Göteborg och Oslo: "nära åtta miljoner människor bor inom 3,5 timmars bilfärd från Karlstad."

Även hög hotellkapacitet, en stor kongressanläggning och vana som event- och idrottsstad lyfts fram.

Regionen stöttar

Kommunen backar upp sin intresseanmälan med ett yttrande från Karlstads universitet.

Även Region Värmland är tydligt för idén i sitt yttrande. Där framhålls Karlstad som universitetsort med 6 000 studenter och arkiv-, musei- och kulturarvskompetens. Regionen påminner även om organisationen Agera Värmland, som jobbar förebyggande mot våldsbejakande extremism.

"Karlstad och Värmland som gränsregion bär också på en stark historisk koppling till andra världskriget och Nazityskland", skriver Regionen därtill.

Vill problematisera

Värmlands museum väljer dock en lite annan linje i sitt svar.

"Vad gäller byggnaden och platsens betydelse anser Värmlands Museum det önskvärt att frågan problematiseras ytterligare och sätts i relation till en mer djupgående analys av målgruppen för museet", skriver museichefen Åsa Hallén.

Hon anser att man i den fortsatta utredningen av lokaliseringen bör överväga "om det handlar om platser snarare än plats". Ett museum om Förintelsen skulle kunna knytas till flera olika kulturmiljöer i landet, med hjälp av länsmuseerna, är budskapet.

– Men det ska verkligen inte tolkas som att jag inte står bakom Karlstads kandidatur. Jag tycker det vore fantastiskt om Karlstad fick ett Förintelsemuseum, säger Åsa Hallén till NWT.

Länsmuseerna

Hon påminner dock om den starka konkurrensen och att länsmuseerna genom sitt samarbetsråd ser flera möjliga vägar. En sådan skulle kunna vara att länsmuseerna och Forum för levande historia arbetar tillsammans. Det är ett sätt, anser hon, att säkert nå ut till inte minst skolungdomar i hela landet - även de vars skolor inte har råd med studieresor till det nya museet.

Hon kan tänka sig både ett helt nytt museibygge eller att en befintlig aktör som Forum för levande historia bli en nod i ett samarbete. Vilket man än väljer betonar hon länsmuseernas roll.

– Det kan bli bra på många olika sätt.

Till skillnad från kommunen och regionen skriver museet inte rakt ut att Karlstad bör vara platsen för ett nytt museum. Dock framhåller också museichefen värmländska platser och företeelser som knyter Förintelsen till Värmland: "Deje-Hitler", flyktingvägar över Norgegränsen, permittenttrafiken, Judiska begravningsplatsen i Karlstad med mera.

Ett steg närmare ett svenskt FörintelsemuseumKarlstad fortsätter arbeta för att få Förintelsemuseet

Artikeltaggar

Åsa HallénBesöksnäringFörintelsenKarlstadKarlstads kommunMuseumNöje/KulturPer-Samuel NisserRegion VärmlandTurismVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.