Hoppa till huvudinnehållet

Enda kunderna i Torsby kommun som inte kan få bredband via fiber?

Publicerad:
Christer och Eva Ångström gör som Sverker Olofsson gjorde i teveprogrammet Plus: hivar skyltarna i soptunnan. Foto: Morgan Bäckvall

När Eva och Christer Ångström i Södra Strandberget i Kärrbackstrand tecknade sig för bredband till sina två fastigheter anade de inget annat än att de skulle få samma besked som sina närmaste grannar – en orderbekräftelse. Istället kom ingenting, det skulle visa sig bli för dyr installation.

Det finns fyra fastigheter på Södra och Norra Strandberget, högt beläget, väster om Klarälven i Kärrbackstrand. Tre av dessa har anmält intresse för bredband.

Kärrbackstrand ingår i den bredbandssatsning som pågår i Torsby kommun och innebär att alla hushåll i stödbart område ska ha tillgång till fast bredband vid utgången av 2022. Det trodde bredbandssamordnaren i Torsby kommun och det trodde paret Christer och Eva Ångström. Men det visade sig att Telia kan förbehålla sig rätten att säga nej.

Sedan 1968 har paret Ångström haft sommarhuset i Kärrbackstrand. Dessutom har de byggt grannhus till barn och barnbarn. Att få fiberanslutning tycks vara svårare.
Sedan 1968 har paret Ångström haft sommarhuset i Kärrbackstrand. Dessutom har de byggt grannhus till barn och barnbarn. Att få fiberanslutning tycks vara svårare. Foto: Morgan Bäckvall

– Det här avtalet är uselt gjort. Vi har inte fått något besked alls om vi kan få bredband eller inte. Något som vi anser är en medborgerlig rättighet, säger Christer Ångström.

Att gräva fiber till deras fastigheter kan bli en kostsam affär, enligt Torsby kommuns bredbandssamordnare Cecilia Sjödén kan det handla om 100 000 kronor per kilometer och kan landa på åtminstone en halv miljon kronor, där fastigheternas egenavgift ligger på knappa 22 000 kronor.

Under en längre tid har bygden i trakterna av Kärrbackstrand kunnat sätta upp skyltar med texten "Vill du också ha fiber?".

Skyltarna sitter lite varstans längs vägarna. Men inte på Södra Strandberget väster om Kärrbackstrand.

– Jag hade en massa skyltar att sätta upp och vi hade gjort det. När det visade sig att de andra i bygden fått orderbekräftelse, men inte vi, då tyckte vi att det var lika bra att ta ned skyltarna igen, säger Christer Ångström.

De andra hade fått sin orderbekräftelse strax efter midsommar.

Christer och hustrun Eva bor i Skarpnäck i Stockholm. Där har de bredband som går i luften visa stolpar. Något som de ser som en möjlig lösning i deras fall även på Södra Strandberget.

– Jag har förståelse för om de tycker att det blir dyrt. Men bygg luftledning då. Det har vi ju i Stockholm. Det går att gå via elledningen och vi har talat med Näckåns energi om det och det har de sagt sig vara öppna för, tillägger Christer Ångström.

– Elbolaget vill väl ha en ersättning för att gå med fiber på deras nät. Å andra sidan behöver man inte avtala med markägare om ersättning vid grävning, säger Eva Ångström.

Cecilia Sjödén, säger att hon "gick i taket" när det visade sig finnas en punkt i avtalet som gör att tre fastigheter i hela Torsby kommun kanske inte får bredband alls.
Cecilia Sjödén, säger att hon "gick i taket" när det visade sig finnas en punkt i avtalet som gör att tre fastigheter i hela Torsby kommun kanske inte får bredband alls. Foto: Morgan Bäckvall

– När jag fick höra att de inte vill gräva för fiber till de här fastigheterna höll jag på att gå i taket. Så får det inte gå till. Bredband är en medborgerlig rättighet som man nu mera till och med kan få försörjningsstöd för, säger Cecilia Sjödén, administrativ chef och bredbandssamordnare i Torsby kommun och fortsätter:

– Jag som har jobbat med det här länge är förvånad. Man kan säga att jag är ganska känd hos Telia vid det här laget. Det här tänker vi inte ge upp. Men det kan innebära en högre egenavgift för de här fastigheterna. Det här de enda kunderna jag känner till som hamnat i den här situationen, menar Cecilia Sjödén.

– Det finns alltid fastigheter som ligger på svåråtkomlig mark, där det blir kostsamt att bygga. De ligger i planen, men inte förrän det är beslutat får man en orderbekräftelse. Det kommer besked, men vi kan inte säga exakt när. Ibland får man titta på alternativa lösningar, som FWA, säger Magnus Limås, pressansvarig på Telia.

FWA är med en fast trådlös installation.

Artikeltaggar

BredbandCecilia SjödénNyheterTeliaTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.