Hoppa till huvudinnehållet

En dag för att hylla våra vardagshjältar

Publicerad:
En bild från förra årets Brandman på jobbet-dag. Alexander Johansson (till vänster) och Andreas Jacobsson arbetar som vaktmästare på Hennickehammars herrgård men de är även deltidsbrandmän.
En bild från förra årets Brandman på jobbet-dag. Alexander Johansson (till vänster) och Andreas Jacobsson arbetar som vaktmästare på Hennickehammars herrgård men de är även deltidsbrandmän. Foto: Emely Wallo Bergare

Den första tisdagen i september anordnas årligen en dag för landets alla deltidsanställda brandmän och deras huvudarbetsgivare. Då hyllas vardagshjältarna genom kampanjen "Brandman på jobbet-dagen". Kampanjen genomförs även i Filipstads kommun.

Det är Räddningstjänsternas riksorganisation för beredskapsfrågor som står bakom arrangemanget. Organisationen uppmuntrar alla räddningstjänster, huvudarbetsgivare, brandmän och anhöriga att stötta kampanjen genom att synas bra den dagen.

Det här är ett sätt att både uppmärksamma och hylla alla deltidsanställda brandmän och deras huvudarbetsgivare. På det här sättet vill man även locka fler personer att söka sig till räddningstjänsten.

Viktiga ambassadörer

Under tisdagen kommer många av landets deltidsanställda brandmän visa var de finns när de inte gör insatser inom räddningstjänsten. Tanken är att alla deltidsanställda brandmän bär något på sig som visar att de även arbetar inom räddningstjänsten, det kan vara en t-shirt eller ett larmställ. På det sättet är de även ambassadörer för yrket deltidsanställd brandman.

– Det är upp till individerna om de bär något på sig. Jag hoppas att de flesta kommer att ha det, förra året var det nästan mangrant uppslutning, berättar Peter Karlsson, brandchef vid räddningstjänsten i Filipstad.

Han tycker att den här dagen är viktig både för att visa upp arbetsgivarna som tar emot deltidsanställda brandmän och för att visa upp de som arbetar som deltidsbrandmän.

– I Filipstad har vi cirka 20 deltidsbrandmän med pooler. Vi behöver 2-3 stycken pool brandmän, vi har fått in några intresserade som ska få åka på tester.

Räddningschef Peter Karlsson.
Räddningschef Peter Karlsson. Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

FilipstadNyheterRäddningstjänsten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.