Hoppa till huvudinnehållet

Alma Löv satsar på konserter även vintertid

Publicerad:
Stella Broos gjuter nytt liv i Sjösala. Koreografen Anna Asplind och Anders från bygdeföreningen hjälper till.
Stella Broos gjuter nytt liv i Sjösala. Koreografen Anna Asplind och Anders från bygdeföreningen hjälper till. Foto: Carl Edlom

Under sommaren var uppmärksamheten kring Alma Lövs konsertvecka stor. Nina Persson, Frida Hyvönen och Martin Hederos var några av artisterna som uppträdde och de fåtaliga biljetterna tog slut på bara någon minut.

Nu öppnar Stella Broos som driver Alma Löv för konserter även vintertid. Fast i en helt annan lokal.

Hon har just kånkat hit en slipmaskin som ska ge fiskbensparketten en välbehövlig ansiktslyftning. Väggarna har fått lyster och scenkanten en välbehövlig omgång färg. Det är högt i tak och Stella Broos berättar entusiastiskt om lokalens alla möjligheter.

– Det är en lite magisk plats det här, solnedgångarna med utsikten över Fryken är fantastiska.

Till vardags har bygdeföreningens lokal Sjösala fört en tämligen anonym tillvaro. Loppis några gånger i veckan, en och annan kaféaktivitet och marknad. Det rosa stenhuset – som ett värmländskt Big Pink i Woodstock där Bob Dylan och The Band skapade musik långt borta från storstadspulsen – ligger ett stenkast från Östra Ämterviks kyrka och skolan i Prästbol. Tidigare var huset bygdens självklara mötesplats, Sven-Ingvars har stått på scenen och folklivet har sjudit.

– Det finns många exempel på bygdegårdar i landet som inte längre har kvar sin funktion. När de ideella krafterna försvinner, när den engagerade generationen dör bort, står byggnaderna ofta och förfaller, säger Stella Broos.

I den rymliga lokalen kommer Stella Broos arrangera bland annat konserter i vinter.
I den rymliga lokalen kommer Stella Broos arrangera bland annat konserter i vinter. Foto: Carl Edlom

Samarbete

Hon minns när hon som liten var på disco i lokalen, låg- och mellanstadiet gick hon på skolan intill. Arbetet med restaureringen av Sjösala har pågått en vecka och när NWT besöker huset är det en vecka kvar till ett första evenemang. På lördag den 5 september ska lokalen och omgivande natur stå värd för ett första arrangemang, det är samarbete mellan koreografen och dansaren Anna Asplind, Riksteatern, Alma Löv museum, Region Värmland och Bygdeutveckling i Emtervik och går under namnet "Sjösala Dansbana - unexpected movements".

– Sommartid har jag Alma Löv och sedan två år driver jag konstnärsresidenset Gunnerudsgården, som ligger några kilometer härifrån, fortsätter Stella Broos och pekar ut riktningen.

– Men så hörde Riksteatern av sig med en förfrågan om ett samarbete kring ett dansprojekt på Alma Löv. Men Alma är ingen vidare bra lokal för dans med alla trösklar och det ojämna golvet. Då fick jag idén att vi skulle kunna lyfta Sjösala genom dansprojektet.

"Möjligheterna med huset är enorma", menar Stella Broos.
"Möjligheterna med huset är enorma", menar Stella Broos. Foto: Carl Edlom

Stöd från bygden

Hon tar några kliv runt i lokalen, visar utbyggnaden som fått en bardisk och berättar om planerna för rummen som vetter mot vattnet.

– Allt sker i samarbete med bygdeföreningen, det är viktigt. Allt är avhängt på stödet från bygden, precis som Alma Löv också är. Fanns inte den hjälpen skulle ingenting fungera.

Konserterna på Alma Löv: Lyxiga möten

När det gäller konsertverksamheten vill Stella Broos låta lusten styra omfattningen. Bokningarna till Alma Löv har alltid skett efter eget tycke och smak – artisterna är handplockade för att fungera i sammanhanget – och samma devis får styra artistutbudet på Sjösala.

– Jag har redan pratat med musiker som jag vill ska komma hit och spela, men det finns inget bokat ännu. På många sätt är det här en mer flexibel lokal än Alma, så möjligheterna till arrangemang är större. Dessutom behöver vi inte ta hänsyn till vädret. Det här blir ett enormt komplement till vår verksamhet.

Artikeltaggar

Alma LövAnna AsplindBob DylanFrida HyvönenFrykenGunnerudsgårdenKonserterMartin HederosMusikNina PerssonNöje/KulturÖstra ÄmtervikÖstra Ämterviks kyrkaRiksteaternStella Broos

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.