Hoppa till huvudinnehållet

Kostymklätt på vandringstafett med klimatprotest

Publicerad:
Under helgen passerade klimatstafetten genom Värmland med Boel Mogensen och Kajsa Falk i spetsen.
Under helgen passerade klimatstafetten genom Värmland med Boel Mogensen och Kajsa Falk i spetsen. Foto: Privat

Ett brev till regeringen ska stoppa utbyggnaden av oljeraffinaderi i Lysekil. Brevet skickas via stafett genom landet. Under helgen passerade stafetten Värmland.

I fredags startade klimatstafetten i Lysekil. Stafettpinnen är ett brev som ska lämnas över till Stefan Löfven, där regeringen uppmanas att säga nej till utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi i Lysekil.

Upp emot 20 aktivister kommer att cykla och gå igenom landet från Lysekil till Stockholm.

Engagerade i miljörörelsen

Under helgen passerade stafetten genom Värmland med Kajsa Falk och Boel Mogensen i spetsen.

– Vi är båda engagerade i miljörörelsen. Jag har varit med och arrangera och planera klimatstafetten, och då var det självklart att vara med själv, berättar Kajsa.

– Men vi är också helt vanligt människor och det är helt vanliga människor som är med i stafetten, säger Boel.

Tanken var att de båda skulle cykla men eftersom Boel brutit handen fick rutten planeras om.

– Jag fick veta i fredags att min hand var bruten så det är lite rörigt. Men vi ville ändå inte ställa in för det är en viktig sak, säger Boel, som går sträckan mellan Grums och Karlstad.

Över 50 mil

I Karlstad tar Kajsa över stafettbrevet och cyklar vidare till Kristinehamn, där Nils Dåverhög tar över och fortsätter till Karlskoga. I Grums möttes Boel upp av Nina Nilsson.

Aktivisterna kommer tillsammans ha tagit brevet över 50 mil. Den 4 september anländer brevet till Stockholm. Det absolut mest miljövänligaste alternativet hade varit att mejla brevet.

– Det är just det att det här får mer uppmärksamhet. Skickar vi via mejl så blir det inget man pratar om. Det är lite symbolik i det hela, vi vill visa att det går att ta sig från Lysekil till Stockholm utan fossila bränslen, säger Kajsa. Man vill ju påverka och vara med och säga vad vi tycker. man känner ett visst ansvar och det här är ett sätt att ta ansvar för vårt land.

För att få extra uppmärksamhet kommer duon att klä ut sig på sin vandring.

– Det belyser en viktig fråga på ett kreativt sätt, poängterar Boel och fortsätter.

– Det fina med miljörörelsen är att den är så kreativ. det är kul att få lägga lite tid på det här. Det är det minsta man kan göra, att lägga en dag på att få uttrycka sin åsikt.

Läs mer:

Artikeltaggar

KarlstadKlimatLysekilMiljöNyheterPreemRegeringenStefan LöfvenStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.