Hoppa till huvudinnehållet

Panelsamtal i stället för parad på årets Wermland pride

Publicerad:
Johanna Sköld, aktiv i HBTQ+sektionen, i samtal med Hazel Svensson, kommunikatör på Värmland pride.
Johanna Sköld, aktiv i HBTQ+sektionen, i samtal med Hazel Svensson, kommunikatör på Värmland pride. Foto: Mimmi Törnberg

Utan paljetter och drag queens gick pridefestivalen från tusentals deltagare till knappt 60 tittare. Livesändningen bjöd dock på intressanta diskussioner och kanske nya infallsvinklar.

Första gästen på Wermland pride 2020 var Johanna Sköld. Hon startade HBTQ+sektionen förra året och skapade viss drama med sitt deltagande i prideparaden.

– Vi planerade att vi inte skulle delta, vi hamnade på plats 29 av 35. Men det blir katastrofalt om HBTQ personer väljer att avstå från sin egen parad, säger hon.

Sköld vill att fokus flyttas tillbaka till de vars rättigheter veckan handlar om.

Kunde inte ställa in

Kanske har pandemin gjort precis det. Utan möjligheten till paraden har fokus istället lagts på diskussioner och panelsamtal via en livesändning på Facebook.

– Tanken om livesändningen kom snabbt. Ingen av oss såg att vi skulle ställa in det, så vi bollade idéer för att hitta en form som passa oss, berättar Matilde Konglevoll, ordförande i Värmland pride.

Matilde Konglevoll, ordförande i Värmland pride berättar att det aldrig var på tal att pride skulle ställas in. I stället för parad så blev det livesändning från Nöjesfabriken.
Matilde Konglevoll, ordförande i Värmland pride berättar att det aldrig var på tal att pride skulle ställas in. I stället för parad så blev det livesändning från Nöjesfabriken. Foto: Mimmi Törnberg

Evenemanget producerades av Nöjesfabriken och Optv. Vad som händer nästa år vet Konglevoll inte än.

– Vi får se. Det som vore bra vore om fler kunde engagera sig. Vi är en liten förening och för att kunna genomföra fler idéer så måste vi bli fler, säger hon.

– Men det är inte omöjligt, styrelsen får utvärdera den här dagen först. Men det finns inget som hindrar av vi gör båda, det finns de som hellre sitter hemma och deltar än går i en parad. Det viktiga är att vi når ut.

Hur påverkar Corona årets Wermland Pride?

Artikeltaggar

KarlstadNöje/KulturNöjesfabrikenVärmland Pride

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.